Copil, spital

VIDEO Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu pneumonii în Capitală

Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu pneumonii în Capitală. În ultimele șapte zile numărul copiilor spitalizați cu această diagnoză a fost mult mai mare decât al celor internați cu infecții respiratorii. La Spitalul Clinic Municipal numărul 1 din Capitală sunt internați 135 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 3 ani diagnosticați cu afecțiuni pulmonare.

Elena a telefonat la 112 imediat ce a observat că copilul ei în vârstă de 6 luni are febră și refuză să mănânce. Medicii l-au diagnosticat cu pneumonie.

”Foarte rău se simțea, am apelat la ambulanță și am venit aici, ne-a acordat primul ajutor, avem patru zile și mergem mai binișor față cum era. -Câte zile copilul a avut febră? -De sâmbătă seara și duminică am venit aici. -Cât a fost febra? -Cea mai mare febră a fost 38,7.  -Cum se simte acum? -Mai binișor față de cum a fost. E mai vioaie, la început era foarte palidă”. 

În seara de Revelion, Nina a venit la spital cu copilul ei de 4 luni. Bebelușul a fost diagnosticat la fel cu pneumonie.

”De duminică seara am venit că copilul a avut febră, febră a făcut și de asta și am venit. Am venit de sinestătător, am primit primul ajutor aici și am fost internați”. 

Medicii le recomandă părinților să solicite asistență medicală chiar de la primele semne de boală. O simplă răceală poate pune în pericol viața micuților.

Dacă la copiii apar semne de pericol, acestea sunt semne că copilul nu poate bea sau suge, copilul are convulsie sau le-a avut, copilul este apatic, somnolent, letargic, cu greu poate fi trezit și refuză orice hrană sau alimentație”, ne-a spus Liuba Neamțu, vicedirector medical, Spitalul Municipal de Copii Nr. 1.

Pentru a preveni îmbolnăvirea, medicii recomandă un regim alimentar bogat în nutrienți și vitamine, consumul adecvat de lichide, îmbrăcăminte și încălțăminte adaptate condițiilor meteo, evitarea variațiilor bruște de temperatură, evitarea zonelor aglomerate, izolarea la domiciliu la primele semne de boală și consultarea medicului de familie.

Potrivit datelor Agenției Națională pentru Sănătate Publică, în perioada 25 – 31 decembrie 2023 au fost înregistrate 8127 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 58,4% dintre bolnavi fiind copii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA