Tot mai mulți cetățeni suferă de alergii cauzate de ambrozie. Medicii vin cu recomandări de protecție

Perioada în care ne aflăm se caracterizează prin creșterea numărului de alergii cauzate de ambrozie, ceea ce coincide cu sezonul de înflorire a acestei plante. Polenul ei este considerat un alergen foarte agresiv cu un impact negativ asupra sănătăţii publice. Astfel, în Capitală, medicii trag un semnal de alarmă la acest capitol și vin cu recomandări.

Tot mai multe rinite , conjuctivite și dermatite alergice cauzate de ambrozie sunt diagnosticate la cetîțeni Medicii vin cpătre populație cu un mesaj sau cu un set de măsuri care să-i ajute în lupta contra efectelor acestei plante. Pentru cetățenii care au alergii de la ambrozie se recomandă să nu aerisească dimineața încăperile, căci acest polen pătrunde în casă anume în aceste ore ale dimineții”, a menționat Vladimir Bolocan,  șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a CMC Chișinău, în cadrul ședinței operative a serviciiilor Primăriei din 1 iulie.

Potrivit specialiștilor, concentrația polenului de ambozie este ridicată în special în primele ore ale zilei.

În acest context, persoanelor care cunosc că sunt alergice la ambrozie li se recomandă să utilizeze și măștile  în momentul în care au nevoie să se deplaseze în  orele matinale.

Totodată, Vladimir Bolocan a venit cu îndemnul de a renunța la automedicație, referindu-se la cei care recurg la o asemenea practică.

„Efectele medicației care se administrează împotriva alergiilor cauzate de ambrozie au un efect de 2-3 săptămâni, dar nu recomandăm nimănui să se ocupe cu automedicația și să se adreseze medicilor pentru a stabili cu exactitate cauzele alergiilor”, a spus șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială.

De asemenea, una dintre recomadările simple însă eficiente, este de a schimba îmbrăcămintea imediat după revenirea de afară.

„După plimbare se recomandă schimbarea hainelor, căci în timpul plimbării polenul se depune pe haine. Expunerea constantă la polen poate cauza alergii”, a subliniat Bolocan.

De menționat că deținătorii de terenuri poartă responsabilitate pentru întreținerea acestora, dar și pentru combaterea plantelor care provoacă alergii.

În Republica Moldova pentru nerealizarea acțiunilor de combatere și prevenire a răspândirii buruienile sunt aplicate sancțiuni.

Astfel, potrivit Codului Contravențional, neîndeplinirea obligaţiei de a combate şi preveni răspândirea buruienilor pe terenuri (cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă) se sancţionează cu amendă de la 600 la 1.500 lei, aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei, aplicată persoanei juridice.

Iar neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă se sancţionează cu amendă de la 900 la 1.500 de lei aplicată persoanei fizice şi amendă de la 3.000 la 6.000 de lei , aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media