Tot mai mulți moldoveni suferă de alergie la ambrozie. Medicii susțin că cel puțin o persoană din 10 acuză simptome specifice alergiei la polenul acestei plante, iar numărul bolnavilor este în creștere de la an la an. Specialiștii atenționează oamenii să consulte un medic specialist de la primele simptome pentru a evita complicațiile.
Valentina Beregoi din Chișinău spune că perioada iulie-august este una complicată pentru ea. Femeia ne-a povestit că inițial credea că se confruntă cu o simplă răceală, dar după ce a consultat un medic alergolog, a fost diagnosticată cu alergie la ambrozie.
”Eu sunt alergică chiar acum merg la clinică. Tot timpul disconfort la nas, strănut, nu e bine de loc. Sunt preparate anumite care ajută dar sunt foarte scumpe. În fiecare sezon apare și nu se tratează pentru totdeauna”.
Și pentru Tamara Manacov din Cricova, perioada de înflorire a plantei este una dificilă. Femeia spune că suferă de alergie cronică, iar ambrozia îi agravează starea de sănătate. Pentru a ameliora simptomele, este nevoită să administreze medicamente.
”Lăcrimează ochii, strănut și dacă mai continui să mai stau în regiunea unde este ambrozie pot să am niște amețeli, dureri de cap. În primul rând încerc să îmi spăl ochii și nasul cu apă, cu săpun și dacă nu se ameliorează iau un suprastin sau pentru alergie”.
Medicii alergologi afirmă că pacienții manifestă alergii la această plantă între iulie și sfârșitul lui septembrie. Polenul este inhalat din aer și ajunge la nivelul căilor respiratorii, chiar și câteva grăunțe de polen pot determina apariția unei reacții alergice sau pot declanșa o criză de astm bronșic.
”Se pot manifesta printr-o rinită simplă, însoțită de o rinoree, obstrucție nazală, senzație de prurit nazal, dacă este afectată conjunctivita ocular, prurit ocular sau simptomele unui astm bronșic, dispnee inspiratorie, accesele de tuse uscată și deseori putem să le confundăm cu o viroză sezonieră”, Alina Istrate, medic alergolog.
Potrivit Alinei Istrate, medicamentele nu tratează alergia la ambrozie, doar pot ameliora simptomele. Singura soluție ar fi vaccinul antialergic împotriva ambroziei. Însă, sistemul de sănătate nu acoperă costurile acestui tip de tratament, iar din cauza prețurilor ridicate, pacienții refuză să-l procure. Vaccinul se administrează sublingual începând cu vârsta de 5 ani.
”Imunoterapia alergeni specifici este o metodă de sensibilizare, practice un vaccin la ambrozie, constă în administrarea controlată în doze mici a polenului de ambrozie administrarea începe în perioada iernii pe o durată de 6 luni, trei ani minim consecutiv, practice se face pentru sistemul nostru imunitar”, Alina Istrate, medic alergolog.
Zilnic la Institutul Mamei și Copilului se adresează în jur de cinci pacienți cu alergie la ambrozie. Persoanele alergice trebuie să întreprindă o serie de măsuri profilactice, menționează medicii alergologi.
”Evitarea contactului cu polenul, adică minimizarea timpului petrecut în aerul liber în perioada lunii august-septembrie, închiderea geamurilor și folosirea aerului condiționat care are filtre de protecție, măștilor cu filtru, ochelarilor, efectuarea unui duș după ce ne-am expus la polenul de ambrozie”, Alina Istrate, medic alergolog.
Alergia la ambrozie ar putea fi evitată dacă autoritățile ar nimici planta înainte de înflorire, spun locuitorii Chișinăului.
”-Ar fi mai bine dacă ar fi cât mai devreme stârpită.
-Se întârzâie la acest capitol?
-Cred că da. Sunt oameni care sunt afectați de boala asta, iar conducerea orașului și în altă parte unde sunt bruienele acestea mai multe eforturi să depună”.
”Să urmărească când este ambrozia trebuie să se stăruie să dispară, ca să le fie oamenilor mai ușor. Să o lichideze că sunt anumite care stropești și dispare pe o perioadă”.
Contactați de ONE TV, responsabilii de la Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi au spus că din iunie, muncitorii întreprinderii municipale execută procese de combatere manuală, mecanizată și chimică pentru a distruge planta de ambrozie până la înflorire.
”Prin procesul manual de combatere a ambroziei prin smulgere sau prelucrat suprafețe în Valea Morilor și parcul Râșcani, iar prin combatere chimică Scuarul și aleile stradale din sectorul Ciocana, iar prin prelucrare mecanică precum cosit s-au prelucrat suprafețe în toate cele 6 parcuri și 4 grădini publice”, Victor Nichitus, purtător de cuvânt AGSV.
Purtătorul de cuvânt al Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi subliniază că semințele sunt împrăștiate de vânt pe o distanță de peste 30 de kilometri, iar combaterea plantei este imposibilă atât timp cât proprietarii de terenuri agricole nu contribuie la eradicarea ambroziei.
”Din nefericire am constatat că în jurul municipiului Chișinău încă nu toți proprietarii terenurilor pe care a apărut ambrozia au luat măsuri de combaterea acesteia. În conformitate cu Hotărârea de Guvern 967 din 2018 responsabilii de combaterea ambroziei sunt titularii dreptului de proprietate de posesiune sau de folosință asupra terenului. Pentru a proteja persoanele alergice noi de la întreprinderea municipală a Asociației de gospodărire a spațiilor verzi să anunțe localitățile locale și central locația acestor plante”, Victor Nichitus, purtător de cuvânt AGSV.
Neîndeplinirea obligației de combatere şi prevenire a răspândirii ambroziei pe terenurile cu destinație agricolă se sancționează cu amendă de la 900 la 1500 de lei în cazul persoanelor fizice şi amendă de la 3.000 la 6.000 de lei, în cazul persoanelor cu funcţie de răspundere.