VIDEO Tiraspolul ar urma să ceară anexarea regiunii transnistrene la Rusia. Ce spun experții

Biroul Politici de Reintegrare anunță că urmărește cu atenție situația din regiunea transnistreană și că nu sunt motive de îngrijorare după ce Tiraspolul a anunțat că în data de 28 de februarie a convocat congresul la care vor participa deputați din Sovietul suprem, dar și autorități din toate oraşele şi raioanele din stânga Nistrului.

Opozantul din regiunea transnistreană, Ghenadie Ciorba a scris pe pagina sa de Facebook, că după întrunire, Tiraspolul ar urma să ceară în data de 29 februarie anexarea regiunii transnistrene la Rusia. Analiștii politici afirmă că prin astfel de acțiuni așa zisele autorități din stânga Nistrului încearcă să șantajeze Guvernul de la Chișinău, fiind nemulțumite de introducerea noul cod vamal.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea afirmă că în spatele acestui congres se află holding Sheriff din Tiraspol.

„Din momentul în care Sheriff a devenit principala și ulterior și singura forță politică din regiunea transnistreană 00:37 MUSCĂ 00:49 De fiecare dată decând Sheriff e la putere acest spectacol vine ca și răspuns declarat la acțiuni ale Chișinăului, care vin să schimbe regulile vamale pentru companiile din stânga Nistrului”, spune Alexandru Flenchea.

Flenchea mai spune că nu exclude ca Tiraspolul va cere Moscovei să anexeze regiunea transnistreană:

„Eu nu exclud, dar au mai cerut-o în 2006, exact același congres, alți indivizi, dar în același format. La fel au cerut recunoașterea Transnistriei ca și stat independent. În același an desfășurat și referendum pentru independența regiunii, lucru care nu s-a întâmplat”.

Experții mai spun că congresul care urmează să aibă loc ar transmite și un mesaj în ajunul alegerilor prezidențiale din Rusia.

„Poate fi și un mesaj de solidarizare a alegătorilor transnistrieni să voteze masiv pentru Putin în alegerile prezidențiale care vin. Nu este un mesaj care trebuie luat ușor de autoritățile din Republica Moldova, dar perspectiva lui de realizare este puțin probabil”, spune Andrei Curăraru, analist politic, WatchDog.

Într-un comunicat de presă Biroul Politici de Reintegrare a mai precizat că acțiunile din regiunea transnitreană sunt monitorizate de către Misiunea OSCE și parteneri internaționali.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media