Tichetele de vacanță vor fi oferite în Moldova, de anul viitor. Parlamentul a adoptat o lege care le permite angajatorilor din sectorul privat să ofere astfel de bonusuri salariale. În schimb, vor beneficia de scutiri de taxe. Unul dintre scopuri este dezvoltarea turismului. Autoritățile speră că astfel, moldovenii vor prefera să meargă la pensiunile din țară, nu la cele de peste hotare.
Tichetele de vacanță vor fi disponibile pentru angajații din sectorul privat. Aceștia se vor putea odihni la pensiunile din satele Moldovei. România oferă tichete de vacanță din 2018, inițial angajaților din sectorul public, iar mai apoi și celor din sectorul privat. Valoarea lor a variat de la an la an.
În 2024, beneficiarii au primit pe un card 1.600 de lei românești, echivalentul a 6.200 de lei moldovenești. Totuși, în 2025, valoarea voucherelor a fost înjumătățită. Beneficiarii primesc de la stat 800 de lei, echivalentul a 3100 de lei moldovenești și trebuie să contribuie cu încă atât. Autoarea proiectului de lege, Mariana Cușnir, ne-a spus că valoarea unui tichet în țara noastră ar putea fi de aproape 8000 de lei.
”Într-un a fiscal pentru angajați, va avea oportunitatea să primească de la angajator un tichet de vacanță gratuit pentru el, în valoare de jumătate din valoarea salariului mediu pe economie, anul acesta este 8000, anul viitor o să vedem care o să fie estimările”, a declarat Mariana Cușnir.
Totodată, prin intermediul tichetelor de vacanță angajatorii pot atrage salariați, dar pot obține și alte beneficii fiscale.
”Deducerile fiscale. Se va reduce TVA-ul din aceasta suma de 8000 și se va deduce impozitul pe venit”, a mai spus deputata.
Tichetele de vacanță ar contribui la dezvoltarea turismului intern, iar turiștii vor descoperi destinații de vacanță din țara noastră, spun specialiștii în turism.
”Este un mecanism de stimulare de fapt a dezvoltării a afacerilor mai ales din zonele rurale în tara, și este o stimulare pentru noi de a călători prin țară, de a beneficia de acele experiențe inedite care le oferă unitățile de alimentare și cazare din zonele rurale”, a precizat directoarea ANTRIM, Elenea Stepanov.
Moldovenii spun că călătoresc prin țară și își doresc să descopere cât mai multe destinații noi, în special dacă vor primi tichete de vacanță de la locul de muncă.
”Tare mi-ar fi plăcut. Am văzut ca la Condrița sunt niște pensiuni și vreau să ajung acolo. Am fost pe la toate vinăriile, toate lacurile din Moldova. Chiar mi-aș dori să aud ca se mai deschide, ca a mai apărut ceva nou”.
” Zona Găgăuzia. Ei au mâncare mai specifică. Cred ca regiunea respectiva este mai puțin explorată, mai puțin cunoscută, dar interesantă, au cultura lor.”
”Desigur călătorim în Republica Moldova, suntem numai acasă, ar fi păcat să nu vedem locurile frumoase din Republica Moldova”.
Tichetul de vacanță va fi valabil timp de un an de la data emiterii.