Termoelectrica lucrează la capacitatea de 68 la sută în ceea ce privește producția de energie electrică, conform datelor prezentate de întreprindere. Asta în condițiile în care autoritățile mizează pe această sursă, în cazul în care nu vom mai putea cumpăra curent din stânga Nistrului. Acum, Termoelectrica asigură locuitorii Chișinăului cu 176 de MW de energie electrică, pe când capacitatea maximă de producere, potrivit indicatorilor publicați pe site-ul întreprinderii, este de 258 de MW.
Am încercat să aflăm dacă Termoelectrica va reuși, de la începutul anului viitor, să asigure locuitorii Chișinăului cu energie termică și, pe lângă asta, să producă mai multă energie electrică. Una dintre sursele la care am apelat este o persoană care a fost angajată a întreprinderii. Sub protecția anonimatului sursa noastră ne-a spus că faptul că CET-2 funcționează acum la capacitatea de 176 MW de energie electrică și nu la capacitatea de 258 de MW de energie electrică denotă probleme la nivel de utilaj și pune mari semne de întrebare referitor la capacitatea de utilizare a blocurilor energetice la un randament eficient. Aceeași sursă ne-a mai spus că această discrepanță este cauzată de lacune în procesul de gestionare a procesului de reparații la blocurile energetice.
O altă sursă care, la fel, vine din domeniu, ne-a spus că întreprinderea Termoelectrica poate crește capacitățile de producție a energiei electrice, dar asta implică mari costuri și nu se știe dacă ele vor fi incluse în tarife și respectiv, cum vor fi acoperite.
De menționat că Termoelectrica a solicitat deja o creștere a tarifului pentru energia electrică furnizată, de la un leu și 20 de bani pentru un kWh la 3 lei și 20 de bani pentru un kWh.
Reprezentanții Termoelectrica ne-au informat că înainte să înceapă sezonul de încălzire, au fost executate ample lucrări de modernizare și mentenanță a utilajului termotehnic implicat în procesul de producere a energie electrice. Astfel, toate cele trei blocuri funcționează în regim normal. I-am întrebat pe reprezentanții Termoelectrica dacă întreprinderea va putea crește capacitatea de producere la 258 de MW, dar nu am primit, deocamdată, un răspuns.
Cert este că autoritățile mizează pe capacitățile pe care le are întreprinderea pentru producerea de energie electrică.
”Termoelectrica este pregătită să asigure cu căldură Chișinăul, așa cum îi este și responsabilitatea. Acum, am discutat acele scenarii și ei își vor pregăti și își vor mări capacitatea, inclusiv pentru a produce mai multă energie electrică, în caz de necesitate. Deci, ca să fie clar, pentru asigurarea energiei termice, Termoelectrica are capacități suficiente și, în caz de necesitate, va crește capacitățile inclusiv pentru producerea suplimentară a energiei electrice”, Dorin Recean, prim-ministru.
Pe imp de iarnă, consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului ajunge la 850 MW în orele de vârf. În cazul în care de la 1 ianuarie nu vom mai putea cumpăra curent electric produs în regiunea transnistreană, atunci va trebui să acoperim necesitățile din alte surse. Ministerul Energiei a făcut un plan. Potrivit lui, 200 MW vor fi acoperiți de centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord. 200 MW vor fi cumpărați din România.
Totodată, din surse regenerabile, țara noastră mai poate produce cantități ce variază între 50 și la 150 MW în anumite ore, în funcție de condițiile climaterice. Iar în orele de vârf, când consumul este foarte mare, vor fi achiziționate capacități de până la 200 MW de pe bursa de energie electrică din România OPCOM. Prețurile pentru electricitate pe bursă sunt mai mari și foarte volatile, fiind dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață.