Tentative ale autorităților Găgăuziei de a submina libertatea presei. ONG-urile de media condamnă acțiunile

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă cu vehemență tentativele Comitetului Executiv al unității teritoriale autonome Găgăuzia (UTAG) de a împiedica activitatea profesională a jurnaliștilor prin instituirea unor mecanisme arbitrare și abuzive de condiționare a activității presei online printr-o aprobare din partea autorităților UTAG.

Într-o Declarație comună, ONG-urile semnatare –  Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul „Acces-info”, Asociația Presei Electronice, Asociaţia Presei Independente, RISE Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Media Guard, Comitetul pentru Libertatea Presei – cer retragerea neîntârziată a inițiativei legislative care, potrivit lor, contravine flagrant Constituției Republicii Moldova și tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte.

La 22 februarie, publicul larg a avut ocazia să se familiarizeze cu o inițiativă legislativă a autorităților din Găgăuzia. S-a întâmplat în contextul desfășurării unor consultări publice – anunțate cu o zi înainte de ședința propriu-zisă – la care au participat, în principal, membrii Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia (UTAG), dar și unii membri ai Comitetul Executiv al UTAG. Inițiativa legislativă a fost aprobată de organul executiv al UTAG la 4 ianuarie și presupune o serie de intervenții pe mecanismele de funcționare a furnizorului public de servicii media audiovizuale Gagauziya Radio Televizionu (GRT), precum și crearea unui mecanism de autorizare a presei online din Găgăuzia”, afirmă semnatarii.

Potrivit ONG-urilor din domeniul mass-media, normele constituționale prevăd în mod expres că pe teritoriul UTAG sunt garantate toate drepturile și libertățile prevăzute de Constituția și legislația Republicii Moldova.

Găgăuzia poate fi administrată în temeiul actelor normative ale Adunării Populare doar în cazul în care acestea nu contravin Constituției și legislației Republicii Moldova. Reamintim că legislația în vigoare a Republicii Moldova nu prevede autorizarea presei online”, se amenționează în Declarație.

ONG-urile semnatare declară că condamnă tentativele autorităților din UTAG de a submina libertatea presei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA