Sursa: digi24.ro

Suedia ar putea adera la NATO în noiembrie

După 17 luni de blocaj din partea Turciei, Suedia, în sfârșit, ar putea adera la blocul comunitar NATO. Se întâmplă după ce președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, a declarat că a supus parlamentului turc ratificarea protocolului de aderare a Suediei la NATO.

Suedia a dorit iniţial să se alăture la NATO în vara lui 2022. Cu toate acestea, de atunci aderarea ţării a fost blocată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Motivul invocat a liderului de la Ankara a fost „indulgenţa faţă de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul ţării”. La fel, Erdogan a cerut extrădarea a zeci dintre ei. După ce Suedia și-a înăsprit legislația anti-terorism și a fost de acord să colaboreze mai strâns cu Turcia în ceea ce privește preocupările sale de securitate, se pare că Turcia va debloca aderarea Suediei la NATO.

Însă, Recep Tayyp Erdogan nu a precizat cât timp va lua ratificarea acordului de aderare la NATO pentru a fi votat de către legislativul turc.

O presupusă dată de aderare a Suediei este 28-29 noiembrie, așa cum secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre ale Alianţei în acele zile.

Suedia, împreună cu Finlanda, au decis să ceară aderarea la NATO după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. Finlanda a fost admisă în NATO pe 4 aprilie 2023 şi a devenit cel de-al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media