Țara noastră a primit 9,63 milioane de dolari din partea Suediei. Aceste fonduri vor sprijini Guvernul Moldovei în oferirea de compensații direct pe facturi în sezonul de iarnă 2023-2024.
Potrivit Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, mai multe gospodării vor primi compensații în factură.
”În acest an 91% din gospodăriile care vor primi compensații în factură, vor achita tarife similare cu cele de anul trecut. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul partenerilor noștri de dezvoltare, care ne ajută să înfruntăm provocările cu demnitate. Vreau să mulțumesc Guvernului Suediei pentru generoasa susținere financiară din acest an și să menționez și aportul semnificativ din sezonul rece precedent. Sper, în continuare, la o colaborare fructuoasă cu prietenii noștri suedezi, care ne susțin pe diverse dimensiuni sociale și contribuie la bunăstarea cetățenilor noștri”, a spus Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.
În sezonul rece 2022-2023, aproximativ 895.000 de gospodării au beneficiat de compensarea facturilor. Potrivit unui studiu realizat de PNUD, compensațiile au redus nivelul sărăciei energetice cu 43% și au avut cel mai mare impact asupra celor mai vulnerabile familii. Circa 83% din costurile pentru facturile la gaze naturale au fost compensate.
„În mai puțin de un an, Moldova și-a remodelat politica energetică și și-a încheiat dependența de gazul rusesc. Acest lucru este remarcabil. Suedia este un partener de încredere pentru Moldova pe drumul său către integrarea în UE. Sunt mândră că Suedia pentru al doilea an consecutiv sprijină gospodăriile vulnerabile din Republica Moldova, contribuind prin intermediul PNUD cu un grant nerambursabil la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova”, a declarat Katarina Fried, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.
Și în sezonul rece 2022-2023 PNUD a facilitat contribuții la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice: 10 milioane de dolari de la Suedia și de 6,67 milioane de dolari de la Elveția.
De asemenea, Italia a contribuit recent cu 5 milioane de euro prin semnarea unui acord cu PNUD, destinat compensațiilor pentru actualul sezon de încălzire.
Fondul a fost instituit în 2022 de către Guvernul Republicii Moldova și a beneficiat de suportul Uniunii Europene, al Guvernului Slovaciei și al PNUD.
De atunci, PNUD și Uniunea Europeană sprijină dezvoltarea și modernizarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali și bibliotecarilor care au rolul de registratori, crearea și funcționarea centrului de suport, precum și campania de informare dedicată Fondului.