Stop risipei alimentare! Agenții economici, îndemnați să doneze produse la Banca de Alimente

Nu arunca alimentele pe care nu le poți vinde. Agenții economici din întreaga țară sunt îndemnați să doneze produse alimentare la unica Bancă de Alimente, care are misiunea să hrănească persoanele defavorizate, dar și să reducă risipa alimentară. Zilnic, în cadrul acestui proiect social beneficiază de mâncare caldă peste cinci mii de persoane.

Responsabilii din cadrul proiectului social Banca de Alimente susțin că agenții economici pot dona orice tip de produse, iar datorită platformei
donezalimente.md, lansată marți, proiectul va putea avea mai mulți beneficiari.

Noi cu această platfomă vrem să ajungem către regiunile în care Banca nu poate ajunge din cauza cantităților mici. Atunci, dacă este o donație de la Briceni nu trebuie să mergem de la Chișinău să recuperăm produsele și să venim înapoi. De fapt, facem conexiunea între cei care pot dona produse și cei care au nevoie de ele. Ca și donator pot fi orice agent de lanțul agroalimentar. Vorbim de producător, procesator, importator. De fapt, sunt cei care, din anumite considerente, nu au reușit să realizeze, dar sunt sigure și bune pentru consum”, a explicat pentru ONE TV Oleg Paraschiv, director executiv Banca de Alimente.

Potrivit organizatorilor, platforma online va simplifica gestionarea alimentelor.

Acolo pot aplica ca și donator, indică cantitatea de produse pe care o au disponibilă. Aceasta este văzută automat de către organizații mandatate din proximitatea acestui agent economic”, a mai spus Paraschiv.

În regim online vom avea capacitatea să gestionăm toate produsele care au risc de scadență, sau care ies din uzul economic pentru că ele își păstrează valoarea de a hrăni și vor fi procesate de serviciile sociale. Noi acum avem acreditate de către Banca de Alimente peste 130 de servicii sociale precum sunt: azile de bătrâni sau servicii rezidențiale care au în componența lor și procesul de preparare a hrăni”, a menționat Igor Belei,  director executiv IRMS DIACONIA.

Preprezentanții lanțurilor de magazine alimentare susțin că doar anul trecut din produsele donate au hrănit peste trei mii de persoane.

Produse cu termenul aproape de expirare, produse cu ambalajul deteriorat, produse care sunt încă bune de consum. În anul 2022 am reușit să recuperăm peste 51 de mii de kilograme de produse în valoare de aproximativ de 1 milion 64 de mii de lei, ceea ce reprezintă peste o sută de mii de porții de mâncare, care au ajuns la peste trei mii de persoane din 28 de centre sociale”, a precizat Cristina Aramă, reprezentant rețea de magazine.

Autorii proiectului menționează că timp de doi ani, de când a fost lansată Banca de Alimente, au reușit să recupereze peste 400 de tone de mâncare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media