Motivele care au stat la baza excluderii Arinei Corșicova din cursa electorală

Autoritățile ar fi admis o eroare atunci când au admis înregistrarea Arinei Corșicova în calitate de candidat la alegerile locale din 5 noiembrie. Declarația a fost făcută de președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre motivele care i-au determinat pe reprezentanții formaținuii politice să depună o sesizare cu privire la excluderea acesteia din cursa electorală.

Am depus până la alegerile locale din 5 noiembrie o sesizare împreună cu Nicolae Grigorișin cu privire la anularea înregistrării Alinei Corșicova, pe motiv că „Telesistem TV”, administrator al căreia este Arina Corșicova, este indicată expres în Hotărârea Curții Constituționale cu privire la neconstituționalitatea partidului Șor. Autoritățile responsabile de executarea Deciziei CSE și în urma modificărilor operate de Parlament la Codul Electoral, art.16, autoritățile trebuiau să facă o listă în care să indice persoanele care au interdicție să candideze. Arina Corșicova era una din acele persoane care nu putea candidat în virtutea hotărârii CC și faptului că compania pe care o administra era expres invocată ca una din circumstanțele care a dus la declararea neconstituționalității partidului Șor. Deci noi am cerut corectarea greșelilor comise de autoritățile responasibile competente prin faptul neincluderii Arinei Corșicova în lista persoanelor care nu pot candida”, a explicat Ștefan Gligor.

Acesta susține că Decizia de excludere a Arinei Corșicova din cursă este una întârziată și că acest lucru trenuia să se întâmple înainte de turul întâi.  Acest lucru i-ar fi determinat să depună sesizarea.

Din momentul în care am depus sesizarea rămâneau mai puțin de 5 zile pînâ la ziua alegerilor și această sesizare urma, conform procedurii, să fie examinată după primul tur. Noi cumva am crezut că, dacă în Hotărrea CC scrie negru pe alb, atunci autoritățile trebuia să întreprindă acțiunile de rigoare, iar noi, respectiv, am așteptat să fie anulată înregistrarea. Însă, când am văzut că nu acționează, am depus sesizarea”, afirmă Gligor.

Totodată, președintele Partidului Schimbării consideră că rezultatul alegerilor de la Bălți trebuie să fie anulate ca alegeri supuse actelor de corupție electorală.

Reamintim că marți, 7 noiembrie, Arina Corșicova, candidatul de rezervă a lui Șor, care a fost susținut de partidul Șansă imediat cum a fost scos din alegeri, a fost exclusă din cursa electorală de către Consiliul electoral de circumscripție, în urma cererii de excludere din cursă depusă de contra-candidatul ei, Nicolae Grigorișin.

În urma alegerilor locale din Bălți Arina Corșicova a acumulat 21.59% din voturi, iar cele mai multe voturi le-a acumulat Alexandr Petkov, candidatul ,,Partidului Nostru” a lui Renato Usatîi, cu 22.69%.

Conform procedurii, în turul doi al alegerilor se așteaptă să se dueleze candidatul Alexandr Petkov, care a acumulat cele mai multe voturi, și Maxim Moroșan, din partea PSRM, care a acumulat 19.73% și s-a situat pe locul 3.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media