Stațiile cu mozaicuri din Republica Moldova rămân în paragină, chiar dacă autoritățile promit că vor fi salvate

Stațiile cu mozaicuri din Republica Moldova, considerate adevărate comori ale patrimoniului local, rămân în mare parte nevalorificate. Autoritățile promit schimbări, dar deocamdată, multe dintre ele se află într-o stare deplorabilă, acoperite cu afișe publicitare. Artiștii plastici atrag atenția că deși restaurarea acestora este necesară, presupune costuri ridicate, întrucât materialele sunt scumpe și greu de găsit.

În ultimele decenii, aceste opere de artă au fost lăsate în paragină. Unele sunt acoperite de afișe publicitare, altele sunt complet deteriorate, iar puține au avut norocul să fie păstrate în stare bună. Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, precizează că multe dintre ele ar putea fi transformate în puncte de informare locală și turistică.

”Sunt sute de stații. Noi am transmis o circulară la toate autoritățile publice locale să facă o inventariere a acestor stații, să ne trimită informația. Am atenționat autoritățile publice locale despre importanța păstrării acestor stații și împreună vom găsi acea formulă de utilizare. Undeva va fi punct de informare locală, undeva va fi altă destinație”. 

Lucrările care mai există sunt rezistente și durabile, și nu vor dispărea, doar dacă nu vor fi demolate intenționat de autorități sau oameni, susțin specialiștii.

Mozaicul este una dintre cele mai rezistente tehnici în timp. Și este o tehnică foarte costisitoare în materiale. Smalta, materialele de executare a mozaicului este foarte costisitoare. De aceea, în timp, după destrămarea Uniunii Sovietice nu s-au mai realizat mozaicuri. Fără ca să vrea, fără ca să conștientizeze, văzând numai, deja merge o educație estetică.  Și atunci dacă este o lucrare bine gândită, se educă și publicul”, a spus Valeriu Jabinschi, șeful secției de pictură murală AMTAP.

„Schimbarea se vede aici, în orașul Stăuceni, din municipiul Chișinău. Această stație de autobuz a fost demolată parțial în februarie 2024. Peste o perioadă, autoritățile au decis să o restaureze și să o transforme într-un centru informațional turistic, dedicat tuturor stațiilor cu mozaic din Republica Moldova. Acum, lucrările sunt în plină desfășurare, iar construcția începe să prindă contur”, a relatat jurnalista ONE TV Marina Papuc.

Moldovenii spun că lucrările cu mozaic fac parte din istoria țării și nu ar trebui să fie distruse sau modernizate.

„Dacă sunt resurse, de ce să nu restaurezi. În orice caz, să nu fie distrusă”.

„A fost frumos la început, dar acum totul s-a stricat. Lucrurile vechi pleacă, vin altele noi, se schimbă, timpurile se schimbă”.

„Eu am văzut această lucrare. Mi s-a aruncat în fața ochilor și mi-a plăcut. Chiar am vrut să fac o poză cu prietenul”.

În 2021, a fost realizată o hartă interactivă a tuturor mozaicurilor din Republica Moldova. La început, harta includea aproximativ 50 de obiecte. Proiectul a fost continuu actualizat, iar acum numărul lucrărilor este dublu, circa 100.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA