Dorin Recean, în debutul Platformei de sprijin pentru Moldova: Vrem un viitor mai prosper

Autoritățile din Republica Moldova trebuie să se concentreze pe dezvoltarea țării pe termen lung. Despre aceasta a vorbit premierul Dorin Recean la ședința de deschidere a celei de-a patra ediții a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Invit toți participanții să discutăm cum să adaptăm Platforma de sprijin pentru Moldova, pentru a ne concentra pe noile necesități. Trebuie să ne concentrăm pe dezvolatrea pe termen lung și, respectiv, să transformăm Platforma de sprijin pentru Moldova în Platforma de parteneriat pentru Moldova. O astfel de tranziție ne va ajuta să facem un pas înainte pentru a crea o națiune mai prosperă și mai sigură”, a menționat Dorin Recean.

Premierul și-a exprimat recunoștința față de partenerii Republicii Moldova atât pentru sprijinul acordat țării noastre în depășirea diverselor crize, cât și Ucrainei în lupta sa împotriva agresiei rusești.

Parcursul nostru a fost marcat de provocări care ne-au testat rezistența. Cu sprijinul D-stră generos, noi am reușit să rezistăm și să ne revitalizăm. Astăzi ne-am întâlnit pentru a stabili un curs pentru un viitor mai prosper, mai luminos“, a declarat demnitarul.

Dorin Recean a mai remarcat că agresiunea din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei a lăsat repercursiuni profunde și asupra economiei Moldovei.

În 2020 economia a scăzut cu 6,5 %, altă descreștere a fost înregistrată în 2023 – de 2,5%. Țara nostră se confruntă cu o inflație de 10% , după limita maximă atinsă de 35 %. Îmbunătățirile fiscale pe care le-am așteptat deocamdată nu s-au materializat. Aceste evoluții au dus la un decalaj financiar de 100 mln în anul curent și ne așteptăm la 400 mln în anul 2024. Criza refugiaților a pus o povară enormă asupra țării noastre, însă, în pofida acestui fapt, ne-am asigurat ca fiecare cetățean ucrainenan săa ibă acces la cazare, alimentație, asistență medicală, dar și educație pentru copii lor.Economia nostră a fost semnificativ afectată de război: ne-am pierdut piețele de defacere și lanțurile valorice au fost perturbate. Dificultățile de logistică au creat dificultăți pentru afacerile noastre. Menținerea infrastructurii de transport a venit cu costuri sporite, ceea ce a afectat atât tranzitul, cât și exporturile“, a adus la cunoștință șeful Guvernului.

În pofida acestor fapte, precum a menționat premierul, Republica Moldova nu are alte opțiuni decât de a investi într-un viitor mai prosper.

O Moldovă mai bună înseamnă o Europă mai bună, pentru toți”, a conchis Dorin Recean.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în discursul său din debutul ședinței a spus că unul dintre obiectivele actualei ediții constă în identificarea surselor de suport pentru țara noastră.

Vom discuta care este următoarea etapă ca să ne concentrăm pe dezvoltrea pe termen mediu, pe termen lung planurile de dezvoltare a Republicii Moldova. Vom discuta despre planul Moldovei de a merge spre UE, pentru a se apropia și a îndeplini standartele europene”, a declarat șeful MAEIE.

Marți, 17 octombrie, are loc reuniunea a 57 de delegații formate din reprezentanți ai peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare, sosite la Chișinău pentru a participa la cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media