Stare de urgență pe întreg teritoriul țării pentru 60 de zile. Hotărârea Parlamentului a intrat în vigoare astăzi

Astăzi, 2 octombrie, Hotărârea Parlamentului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova a intrat în vigoare.

Reamintim că, în data de 21 septembrie, Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. Proiectul de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați. Propunerea de prelungire a stării de urgență a fost înaintată de Guvern în contextul pericolului iminent la adresa securității naționale cauzat de războiul din Ucraina. 

În nota informativă a proiectului de hotărâre se menționează că evenimentele din ultimul timp au dus la extinderea efectelor războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei dincolo de hotarele țării vecine. În acest context, există riscul de căderi de obiecte periculoase în Republica Moldova, inclusiv prin survolarea accidentală a spațiului aerian. Acest lucru reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a cetățenilor moldoveni.

Un alt risc este că forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova.

În acest sens, prelungirea stării de urgență permite Guvernului să ia măsuri pentru a asigura, a menține și a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova. Alte riscuri care denotă necesitatea prelungirii stării de urgență, expuse în nota informativă a proiectului de hotărâre, sunt blocarea punctelor de trecere a frontierei Republicii Moldova sau perturbarea infrastructurii de comunicații de transport din cauza blocadei exportului de cereale din Ucraina, precum și manipularea și atacurile cibernetice.

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit proiectului de hotărâre, starea de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul țării noastre.

Este pentru a zecea oară când starea de urgență pe teritoriul țării este prelungită.

Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022, ziua în care Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei.

Ulterior, starea de urgență a fost prelungită încă de 9 ori: la 21 aprilie 2022, 23 iunie 2022, la 28 iulie 2022, 6 octombrie 2022, 1 decembrie 2022, 2 februarie 2023, 30 martie 2023, 26 mai 2023 și 31 iulie 2023.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media