180 de familii în dificultate din toată țara vor beneficia în acest an de lucrări de reabilitare energetică. Primele 13 contracte au fost semnate luni de beneficiari din raioanele Călărași, Strășeni și Telenești. Centrul Național pentru Energie Durabilă acoperă 95% din costuri, iar beneficiarii plătesc doar 5%.
Lucrările includ izolare termică, schimbarea geamurilor și îmbunătățirea sistemelor de încălzire.
„Compensațiile sunt un instrument pe termen scurt, deci un pansament îl putem numi. Însă, pe termen lung soluția sustenabilă, soluția durabilă pentru țara noastră este să renovăm la maxim cât mai multe case ale moldovenilor, să le eficientizăm, să le oferim cetățenilor noștri un confort mult mai mare”, relatează Carolina Novac, secretar de stat Ministerul Energiei.
Beneficiarii au fost selectați din lista celor înscriși pentru obținerea compensațiilor, conform unor criterii precum numărul de copii, consumul de energie, prezența membrilor cu nevoi speciale.
„Ne vom axa pe lucrări care aduc cel mai mare impact asupra facturii la energie, asupra consumului de energie. Și aici, în primul rând lucrări de izolare termică a pereților, a acoperișului, schimbarea geamurilor și îmbunătățirea sistemului de încălzire. Inclusiv, schimbarea sursei de încălzire, centrală sau soba care există să fie înlocuită cu o centrală pe biocombustibili solizi”, explică Ion Munteanu, director Centrul Național pentru energie durabilă.
Natalia Lungu din satul Pitușca, raionul Călărași, care a semnat deja contractul pentru lucrările de reabilitare a locuinței, spune că a primit 424 de mii de lei ajutor din partea statului.
„Am fost apelați. Și au spus dacă poate să ne facă o vizită, noi am fost de acord. Ne-au spus cică noi o să intrăm la dumneavoastră, o să vedem care-i situația. Și deodată mi-a părut o glumă, știți cum, acuma-s multe falsuri, multe de astea….dar în realitate visele se îndeplinesc”, spune Natalia Lungu.
Aurelia Țurcanu din satul Horodiște, raionul Călărași, este mamă a cinci copii și spune că îi este dificil să facă față cheltuielilor, întrucât doar soțul este cel care aduce bani în casă. Astfel, cu ajutorul oferit de stat vor face lucrări pentru a îmbunătăți condițiile de trai.
„O să facem lucrările care au fost preconizate, care au fost aprobate. Încălzirea locuinței și termoizolarea casei”.
Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial din Moldova are un buget de 1,4 miliarde de lei, destinat finanțării proiectelor de reabilitare energetică a locuințelor. Uniunea Europeană a contribuit cu 1 milion de euro. Lucrările de reabilitare vor începe în primăvara acestui an și vor fi realizate de specialiști desemnați de autorități”