VIDEO Spitalul „Toma Ciorbă” din Chișinău nu mai are paturi pentru pacienții cu COVID

Numărul de cazuri de COVID – 19 este în creștere, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. În cele două secții ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, destinate paciențiilor cu COVID, sunt internați 49 de pacienți, iar instituția nu mai are paturi disponibile în aceste secții. Pentru a face față numărului de bolnavi, autorităţile din sănătate au decis să deschidă o secţie cu profil COVID la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie.

Iurie Plăcintă, în vârstă de 49 de ani, este din Mileștii Mici. Bărbatul spune că s-a adresat medicului de familie în momentul în care a simțit primele simptome.

”Tuse deasă și ameţeam tare. Avem și febră. Cum vă simțiți astăzi? Astăzi mai bine față de o zi în urmă”.

Directorul instituţiei medicale, Vasile Popa, susţine că acum sunt internaţi pacienți atât din raioane, cât şi din Capitală.

”Ne aflăm acum în secția de COVID care este activată din data de 26 decembrie. Sunt 50 de paturi pentru acordarea pacienților cu COVID 19 cu gravitate medie și gravă. În prezent, sunt internați patru pacienți cu patologii asociate, din cei patru unul este dependent de oxigen, în rest situația o vedem pe parcurs în timpul examinărilor”, a menționat Vasile Popa, director al Spitalului Municipal de Ftiziopneumologie.

Datorită vaccinării și faptului că pacienții au trecut prin COVID anterior, aceștia se recuperează mai ușor, susțin medicii epidemiologi.

”La moment fac forme mai ușoare, dar totuși rămâne riscul morbidităţii la pacienții cu patologii concomitente. Să nu uităm de metodele de prevenire, în transpot public să purtăm mască, mai ales în perioadele virale respiratorii”, a declarat Mariana Bucur, șefa Secției de COVID din cadrul Spitalului Municipal de Ftiziopneumologie.

Medicii avertizează oamenii să fie precauți încă de la primele simptome.

”Nu uităm de febra înaltă, de disconfortul în gât, tuse, astenie, oboseală, oboseala în primul rând”.

Vasile Popa, directorul Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, subliniază că pacienții cu COVID sunt tratați conform protocolului clinic național și în același timp se ia în considerare istoricul pacientului, inclusiv bolile cronice.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică monitorizează circulația virusurilor gripale și a SARS-CoV-2 la nivel teritorial și național, afirmă Ștefan Gheorghiță, medic epidemiolog.

”În săptămâna 51, 18-24 decembrie anul curent, în Republică au fost înregistrate 722 cazuri de COVID-19 inclusiv 187 de cazuri în regiunea Transistreană. Fiind o creștere cu 29,4% în comparație cu săpămâna precedentă, săpămâna 50 perioada 12 decembrie 2023”, spune Ștefan Gheorghiță, medic epidemiolog în cadrul ANSP.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține că medicii nu au depistat tulpini noi de covid.

”Virusul SARS-CoV-2 actualmente a trecut diferite mutații și acest virus nu are un caracter pandemic, putem să ne așteptăm la o majorare a cazurilor în perioada aceasta rece a anului, dar nu la o pandemie cu covid 19 care am avut-o 20, 21, 22”.

Cele mai multe cazuri de COVID-19 sunt înregistrate în municipiul Chișinău și Bălți.

De la începutul lunii octombrie, în Republica Moldova au fost înregistrate 85 de cazuri de gripă sezonieră, 75 873 de cazuri de infecții virale și 4495 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media