Spațiile comerciale din viitorul centru multifuncțional Gaudeamus au fost scoase la vânzare, dar fără autorizație

Agentul economic care intenționează să construiască un centru multifuncțional în locul fostului cinematograf Gaudeamus a dat start vânzărilor, chiar dacă Ministerul Culturii a anunțat că autorizația pentru lucrări este ilegală și urmează să fie anulată. Unii consilieri municipali susțin că administrația companiei a dat astfel dovadă de tupeu. În replică, dezvoltatorul declară că respectă legea întrucât autorizația pentru lucrări a fost doar suspendată, nu și anulată.

Compania care a privatizat terenul fostului cinematograf Gaudeamus a anunțat pe rețelele sociale că scoate la vânzare spații comerciale și locuri de parcare. Suprafața acestora variază între 50 și 5.000 de metri pătrați, iar prețul unui metru pătrat este de 2.500 de euro. În aceeași postare, firma susține că lucrările sunt realizate în proporție de 10 la sută și vor fi finalizate până în decembrie 2028. Asta în condițiile în care Ministerul Culturii a suspendat autorizația de construcție încă din 19 martie. Ministrul Sergiu Prodan a declarat atunci că aceasta a fost emisă ilegal, iar purtătoarea de cuvânt a instituției, Liubovi Lupașco, a confirmat pentru ONE TV că decizia de suspendare rămâne în vigoare.

La rândul său, directorul firmei de construcții, Sergiu Tafratov, susține că suspendarea autorizației de construcție este doar un pas procedural, pe care l-au contestat conform legii.

”Acest act se consideră contestat din momentul depunerii cererii prealabile către Minister. Noi am făcut asta. Mai departe, noi am primit răspuns la cererea prealabilă, respectiv am contestat în instanță. Și din nou, actul permisiv este valabil. Eu, respectiv, mă conformez prevederilor legale”, Sergiu Tafratov, director companie de construcții.

Consilierul municipal, Victor Chironda, afirmă că centrul multifuncțional va fi, de fapt, o clădire rezidențială, iar spațiile comerciale doar camuflează adevăratele intenții ale firmei de construcții.

”Configurația oficiilor este similară cu configurația unor apartamente. Avem o sumedenie de clădiri de oficii care stau neutilizate. În schimb, apartamentele, mai ales într-o așa zonă, sunt foarte scumpe. Respectiv, ei acum o să vândă acest metraj cu denumirea de spațiu comercial, dar pe urmă, când o să termine blocul și o să meargă să se înregistreze la cadastru, asta e ‘delo tehniki’”, Victor Chironda, consilier municipal PPDA în CMC.

Directorul companiei de construcții respinge acuzațiile.

”Aceste spații nu presupun, nu pot presupune alte destinații decât comercială. Nu ar corespunde zonei, modul urbanistic nu ar corespunde”, Sergiu Tafratov, director companie de construcții.

Iar consiliera Anetta Dabija din CMC consideră că fostul cinematograf Gaudeamus ar fi putut deveni un exemplu de regenerare urbană, dar nu a fost să fie.

”Considerăm că în acest caz, care nu e primul, nici ultimul în Chișinău, ar fi fost binevenit organizarea unui concurs arhitectural, a unui concurs de soluții. Procesul trebuia să fie unul mai transparent și mai incluziv”, Anetta Dabija, consilier PAS în CMC.

Anterior, viceprimarul Ilie Ceban a spus că autorizația de construcție a fost eliberată perfect legal, iar acuzațiile Ministerului Culturii sunt neîntemeiate. Cinematograful „Gaudeamus”, inaugurat în 1957, a fost privatizat în 2004. Ulterior au urmat mai multe tentative de demolare a edificiului. În 2020, primarul Ion Ceban spunea că e complet împotriva demolării fostului cinematograf. În 2025, noul proprietar al terenului și al clădirii au primit autorizația primăriei de a face astfel de lucrări. Fostul cinematograf nu se află în Registrul Monumentelor, dar este amplasat în zona de protecție a centrului istoric al Chișinăului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA