Spălătoriile auto din Capitală, luate cu asalt după ploaia cu praf saharian

Norul de praf saharian a ajuns și în țara noastră. Oamenii au rămas surprinși când au decosperit pe mașini și alte suprafețe un strat de nisip. În timp ce unii erau informați despre acest fenomen, alții s-au speriat, mai ales din cauza unor posibile consecințe asupra sănătății.

„N-am înțeles nici eu. Adică cineva mi-a spus că a plouat. Cu ce așa nici n-am înțeles nici eu”.

„Am observat nu mi-am dat seama inițial ce a fost. Colegii mi-au spus că au fost ploi cu particule de nisip. Nu ne putem opune naturii”.

„A venit vreo furtună și a ajuns și la noi. Nu știu, vedeți ce se întâmplă în Dubai”.

„Noi avem nisip și murdărie afară, tot avem. Asta e natura. Ce poți să faci cu dânsa”.

„E rău, e rău. Tot vine din cer. E dat ceva ca oamenii să dispară. Lor nu le trebuiește atâta populație. Sunteți de acord?”

Fenomenul le-a adus venituri substanțiale miercuri spălătoriilor auto, unde clienții au așteptat ore în șir pentru a-și curăța automobilele.

„Spălătoriile auto au fost luate miercuri cu asalt. Aici putem vedea o coadă de zeci de mașini. Șoferii spun că nu planificau să-și spele automobilele, însă s-au trezit cu mașinile pline de noroi”, a relatat Liubovi Starii, jurnalistă ONE TV.

„La mine mașina era foarte curată. Nu m-am enervat, așa e”.

„Dimineața m-am speriat, credeam că cineva a aruncat cărămizi în mașină. Când m-am uitat, am observat că toate mașinile erau murdare. Spălătoriile auto sunt solicitate, de aceea stăm și noi la coadă”.

Meteorologii susțin că praful saharian este format din particule fine de nisip și sol aduse de vânt din deșertul Sahara.

„Suntem sub influența unui front atmosferic, totodată suntem traversați și de un nor de praf saharian, desigur, pe fundalul celor două fenomene s-a întâmplat fenomenul mai deosebit, au cazut precipitații și aceste precipitații au fost sub formă de ploaie, ușor murdare. Odată cu trecerea frontului atmosferic asociat precipitațiilor care vor avea loc pe parcursul zilei de astăzi și căderea prafului saharian va înceta”, explică Ghenadie Roșca, meteorolog.

La rândul său, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a dat asigurări că picăturile de ploaie cu praf nu prezinta un pericol semnificativ.

„Nu este periculos, doar se recomandă celor care au probleme respiratorii să evită ieșirile din casă pe parcursul zilei de azi”, a spus Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului.

Pneumologul Alexandru Corlăteanu susține însă că praful saharian poate prezenta riscuri pentru sănătate.

„În primul rând, acest fenomen este periculos pentru persoane care deja suferă de patologii respiratorii cronice și acest fenomen poate cauza unele simptome ca stranut ca tusea, iritația căilor aeriene superioare, îngreuierea respirației, de asemenea, la persoane care suferă deja de patologie respiratorie cronice, exarcebarea, acutizarea simptomelor astmului bronș sau bronhopneumopatie cronice obstructive”, afirmă Alexandru Corlăteanu.

Reprezentanții Agenției de Mediu susțin că praful saharian nu reprezintă un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice.

Potrivit Centrului European de Prognoză, acesta ar fi al patrulea val de praf saharian care ajunge deasupra Europei, în ultimele săptămâni.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media