Decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu nu a fost surprinzătoare, afirmă Sorin Ioniță, directorul executiv al Expert Forum din România. Potrivit acestuia, problema lui Georgescu nu a fost legată de o eroare procedurală, ci de faptul că încălcase deja Constituția și normele democratice, așa cum a stabilit Curtea Constituțională încă din noiembrie. BEC nu a făcut decât să aplice această decizie, care are efect de lege, în ciuda lipsei unei clarificări din partea Parlamentului. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu oferit jurnalistului ONE TV, Cătălin Murzac.
-Presa a scris ca Georgescu nu a respectat procedura atunci când a depus actele la BEC. De ce a făcut asta? Strategia lui a fost de a participa din nou la alegeri sau de a-și instiga susținătorii la proteste?
„Acesta este un detaliu care nu a contat foarte mult în decizie. Am văzut pe urmă motivarea. Deci nu în asta a stat problema lui Georgescu, ci în faptul ca el încălcase Constituția și normele democratice încă din noiembrie, cum a statuat decizia Curții Constituționale. Iar după aceea BEC-ul, fiind un organism doar de aplicare a legii, este obligat să implementeze ceea ce a decis Curtea Constituțională în noiembrie. Deci cam așa e logica juridică. Nu-mi dau seama în momentul ăsta cât a contat, dar probabil nu foarte mult. Chestia aia că a depus, a semnat sau nu a semnat. Nu asta era problema. Dacă era numai o eroare materială, că n-a semnat un document, aia se putea remedia până pe 15 martie, când se încheie termenul de depunere a candidaturilor. Problema lui e mult mai serioasă și pe fond nu e una de formă a actelor”.
-George Simion își va atinge obiectivul de a deveni el candidatul suveraniștilor în România ?
„Nu știm dacă ăsta e obiectivul lui. George Simion, din toate indiciile de până acum nu prea a vrut să candideze. El a participat la alegerile anulate și la cele anterioare. El a performat, era în sondaje sub scorul partidului și ca atare nu pare foarte dornic să candideze. El mai curând face manevre să se plaseze în spatele cuiva. El îl susținea pe Georgescu și acum să vedem ce se întâmplă. Mai avem, cum ziceam, până pe 15 să vedem care va fi lista finală a candidaților. Dar din toate semnele și din modul cum se poartă, el vrea să fie lider de partid, dar nu atât de mult să candideze la președinție. Nu trage foarte bine în sondaje, George Simion”.
-Era previzibilă decizia BEC având în vedere dosarul deschis pe numele lui Georgescu?
„Ce e previzibil azi în România? Nimic nu e previzibil după noiembrie. Trăim în mare imprevizibil. Dosarele respective, care sunt dosare penale, nu puteau să aibă impact pentru că ele n-au fost judecate, deci nu există o pronunțare a unei instanțe ca să poți să-i impui lui Georgescu o condamnare, deci el n-are încă, este sub investigație. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, v-am spus, problema este modul cum a judecat Curtea Constituțională criteriile de eligibilitate pentru un candidat la președinția României, pe care se pare că el nu le îndeplinește. Va rămâne să judecăm în viitor ce precedent creează situația asta. Parlamentul ar fi trebuit în răgazul dintre noiembrie și astăzi, să alinieze legea la decizia Curții Constituționale. Parlamentul n-a făcut-o, dar în pofidă acestui fapt, decizia curții este lege, chiar dacă e puțin mai neclară, mai implicită, iar BEC-ul n-a făcut decât să o aplice”.
-Am văzut arestările făcute săptămâna trecută în dosarul „Vlad Țepeș”, bănuieli despre legături avute de suspecți cu reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București. A fost luată România prin surprindere de aceste tentative ale Rusiei de a manipula anumite procese în România? De ce s-a întâmplat acest lucru?
„Depinde de cine e România, că România nu e așa ca o bilă uniformă. După cum vedeți, avem tot felul de instituții, grupuri, din care unii sunt chiar complici cu Georgescu, cu rușii și încet, încet, începe să se devoaleze că nu e doar un singur grup. Grupul Potra, acela cu mercenarii, Wagnerul românesc, ăștia care au fost în Congo și care au funcționat ca bodyguarzii lui Călin Georgescu, sunt importanți în peisaj, dar nimeni nu crede că ăștia sunt toți și cu generalul ăla de o sută și ceva de ani, care e un antisemit notoriu, care a scris cărți și e știu de ani de zile. Deci nu poate să fie asta tot. Două duzini de oameni cu un general de peste 100 de ani. Se pare că sunt complicități mult mai serioase în instituții ale statului și că acolo ar trebui să ajungem și vom vedea. Vom vedea asta în funcție de cine merge în alegeri în locul lui Georgescu. Se pare că sunt oameni care au susținere în instituții ale statului și ei nu sunt dintre cei cunoscuți sau vehiculați până acum. Aventuriștii ăștia, militari rezerviști sau în concediu, puteau fi o falangă, niște titușki, pe care dumneavoastră îi știți mult mai bine cum funcționează, ca să creeze destabilizare în stradă, dar nu crede nimeni că ăia sunt creierul operațiunii. Ăia sun niște oameni cu mintea plecată pe coclauri de doreau să redenumească România în Geția, să schimbă steagul. Deci vă dați seama cam la ce nivel de aderență la realitate au ei. Mi-e teamă că sunt eminențe gri mult mai serioase în spatele planului de a scoate România din NATO, de pe traiectorie europeană, de a juca în ape tulburi între Ungaria și Rusia. Nu pot să fie doar mâna aia de oameni cu țiglele un pic sărite de pe casă”.
-Ați vorbit de Horațiu Potra și cu legăturile cu Wagnerul rusesc…
„Nu, este Wagner românesc. Adică ei vor să creeze o versiune de Wagner românesc, dar sigur, nu este exclus să apară legături. El a fost fotografiat în Dubai cu o agentă imobiliară rusoaică, cu niște bani pe masă, foarte mulți, deci e posibil să fi avut legături cu agenții GRU în primul rând, pentru că zona din Africa în care acționau ei era teritoriul de vânătoare al GRU. Nu este de neînchipuit că ei au cerut permisiunea să se ducă acolo, inclusiv de la ruși, pentru că era teritoriul ălora. Avem și noi voie să ne băgăm acolo cu 300 de băieți. Să ne băgăm și noi în afaceri cu aur, cu diamante, cu nu știu ce. Astea nu se puteau face fără acordul implicit, sau cum să spun, acceptul implicit al GRU și complicitatea unor instituții din statul român, că nu poți să plimbi până avioane de la București, în Congo, kalașnikoave, muniție și 300 de băieți înarmați. Asta nu… te duci, așa îți i-ai bilet și te sui în avion. Asta nu se poate face. Deci băieților li s-a făcut coridor, iar Horațiu Potra era șeful acestei operațiuni. În același timp, fiind și bodyguardul lui Călin Georgescu și omul care l-a împrumuta cu bani, i-a dat mașini de lux să le folosească tot anul 2024. Deci conexiunile sunt evidente”.
-Cum se simte de la București decizia BEC de a nu-l admite pe Georgescu la prezidențiale? Cum reacționează scena politică ?
„Încă e prea devreme. Pare că i-a luat pe toți prin surprindere. Și va fi un impact pe aliniamentul candidaților. Deci lista de candidați care vor concura la prezidențiale, eu cred că nu avem. Acum când vorbim, noi nu cred că asta este definitivată pe masă. Georgescu a dispărut. Cine intră în locul lui? mai merge înainte Crin Antonescu, candidat al coaliției, care nu prea trage bine în sondaje. Doamna Lasconi, USR-ul se va retrage cumva în favoarea lui Nicușor Dan? Doamna Lasconi a fost luată prin surprindere de decizia BEC. Evident, ea a spus că… mă rog, în sensul că n-ar fi trebuit descalificat Georgescu. A gafat. Urmează probabil să revină zilele următoare asupra declarației. Deci pare că da, unii au fost luați prin surprindere politicieni, alții mai puțini, care mizaseră pe această interdicție. Și într-adevăr, a fi fost absurd. Adică ai anulat alegerile în Noiembrie complet, ai dat toată lumea peste cap din cauza candidatului Georgescu, cum era să-l lași acum să candideze din nou. Era puțin lipsit de logică”.