Caută
Close this search box.

Șor și Tauber pierd în fața Tribunalului UE. NU vor fi scoși de pe lista de sancțiuni

Tribunalul Uniunii Europene a respins cererea lui Ilan Șor și a Marinei Tauber, care solicitau să fie scoși de pe lista de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană. Aceștia au fost incluși pe listele persoanelor vizate de sancțiuni în 2023, în urma implicării lor în organizarea de proteste antiguvernamentale violente în Republica Moldova, care au subminat suveranitatea și stabilitatea țării, se arată într-un comunicat emis de Curtea de Justiție a UE.

 

În 2024, măsurile restrictive au fost menținute de Consiliul Uniunii Europene, iar Șor și Tauber au solicitat Tribunalului să anuleze aceste acte și să le acorde despăgubiri pentru prejudiciul moral cauzat.

Tribunalul a constatat că măsurile sunt justificate.

„Tribunalul arată că actele juridice în litigiu se înscriu în cadrul politicii externe și de securitate comună a Uniunii (PESC). Astfel, organizarea, conducerea sau participarea la proteste violente sau la alte acte de violență pot justifica o acțiune a Uniunii în acest domeniu în scopul de a consolida și de a susține democrația și statul de drept într-o țară terță.”

Tribunalul a subliniat că protestele organizate de fostul partidul ȘOR în 2022 și 2023, cu sprijinul protestatarilor selectați și plătiți de partid.

 „În acest context, intenția organizatorilor era de a face ca la aceste proteste să participe anumite persoane cu un profil special capabile să provoace tulburarea ordinii publice și agitație în timpul acestora, în scopul de a intimida guvernul. Mai mult, protestele violente în cauză au fost organizate în interesul și cu concursul Rusiei, astfel încât ele se înscriu pe deplin în cadrul acțiunilor de destabilizare a guvernului din Republica Moldova cărora înțeleg să le răspundă măsurile restrictive în cauză”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, instanța a menționat că, chiar și după dizolvarea partidului ȘOR, cei doi, Ilan Șor și Marina Tauber rămân susceptibili să organizeze noi acte de violență.

Astfel, Tribunalul Uniunii Europene a respins cererea acestora, considerând că măsurile restrictive rămân fundamentate în contextul protejării stabilității și securității Republicii Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA