Ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată din 1917. Ei au participat în Ajun la slujbe, odată cu Occidentul, într-un semn de sfidare a Moscovei, la aproape doi ani de la invazia rusă. Ei au ieșit pe străzile împodobite de Sărbători și au colindat. Chiar și unii soldați s-au alăturat, scrie Digi24.
„Ne rugăm pentru sfârşitul războiului. Ne rugăm pentru victorie”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Este pentru prima oară în istoria modernă a Ucrainei când credincioşii ortodocşi sărbătoresc Crăciunul în acelaşi timp cu catolicii, dar şi cu ortodocşii din România, Grecia şi Bulgaria, pe 25 decembrie şi nu pe 7 ianuarie, aşa cum era tradiţia până acum, potrivit AFP, citată de News.ro.
Biserica Ortodoxă rusă a păstrat pentru sărbătorile religioase vechiul calendar iulian, decalat cu 13 zile.
„Vrem cu adevărat să sărbătorim această sărbătoare într-un nou mod. Este o sărbătoare a întregii Ucraine, a Ucrainei noastre independente”, declară o ucraineancă.
Mesajul lui Zelenski de Crăciun
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a transmis duminică conaţionalilor săi un mesaj de Crăciun în care le-a promis că „în final întunericul va pierde, iar răul va fi înfrânt”, cu referire la invazia declanșată de Rusia în Ucraina în februarie 2022.
Zelenski a spus că întreaga Ucraină se va ruga împreună în timpul Sărbătorii Crăciunului.
„Ne vom ruga toţi pentru libertatea noastră, pentru victoria noastră, pentru Ucraina noastră”, a spus şeful statului ucrainean, relatează agenția DPA, citată de Agerpres. El le-a mulţumit soldaţilor ucraineni aflaţi acum pe front şi s-a adresat familiilor acestora. „Toţi luptătorii luminii, îngerii păzitori ai Ucrainei, au dovedit că există miracole, dar trebuie să le creăm singuri”, a spus liderul ucrainean.
Ucraina sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie, pentru prima dată din 1917
Majoritatea ucrainenilor sunt creștini ortodocși, dar în luna iulie a acestui an, președintele Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege care face ca 25 decembrie să fie sărbătoarea oficială de Crăciun, deoarece națiunea a adoptat calendarul gregorian occidental.
Mișcarea, care are sprijinul bisericii, marchează un alt pas al Kievului spre eradicarea tuturor urmelor influenței rusești în țară. Invazia rusă, care a început în februarie 2022, i-a determinat pe mulți ucraineni să respingă legăturile istorice cu Rusia, inclusiv limba și cultura rusă.
Ucraina dorește, de asemenea, să adere la Uniunea Europeană. Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare la UE cu Ucraina pe 14 decembrie. Kira Rudik, deputat ucrainean și lider al partidului Golos Zmin, a declarat pentru Sky News că schimbarea datei la 25 decembrie este „incredibil de importantă”, adăugând:
„Ne alăturăm familiei noastre europene în toate aspectele vieții noastre, inclusiv în ziua în care sărbătorim Crăciunul. Este extrem de important nu numai pentru oameni în viața lor de zi cu zi, ci este important și la nivel de cultură, la nivel de afaceri, când vom avea sărbătorile la aceeași dată. Copiii noștri, nici măcar nu-și vor aminti că la un moment dat a fost diferit, pentru ei va fi normal. Vrem să facem din aceasta noua normalitate pentru ei, spunând că suntem alături de familia noastră europeană. Sărbătorim ca întreaga lume progresistă democratică”.