Nicolae Panfil
Nicolae Panfil

Promo-LEX: Situații problematice și încălcări, depistate în ziua alegerilor

Misiunea de observare Promo-LEX a alegerilor locale generale din 5 noiembrie a constatat că pe parcursul zilei, dar și după încheierea procesului de votare, au fost admise unele încălcări. Vorbind despre aspectele generale, au fost înregistrate 107 cazuri când sectiile de votare s-au deschis fie mai devreme, fie cu puțină întarziere.  De asemenea, în 6 cazuri sectiile de votare au fost  închise înainte sau mai târziu de ora stabilită.

Prezentând un raport preliminar în acest contex, Nicolae Panfil, director de program Promo-Lex, a comunicat despre incidentele semnalate.

Potrivit reprezentatului Promo-lex, în 652  de sectii de votare din 1365 vizitate de observatorii Promo-LEX (ceea ce reprezintă 70 la sută din totalul secțiilor de votare de pe teritoriul țării – 1958 de secții)  s-a constatat că aceste sectii nu erau accesibile.

Cu referintă la prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției (100 m de la localul secției), au fost înregistrate 13 cazuri.

De asemenea, am avut 10 cazuri când accesul obsevatorilor a fost restricționat sau obstrucționat în procesul de votare liberă”, a precizat Nicolae Panfil.

Au fost și 16 cazuri când urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale sau au fost rupte, deteriorate sau lipseau sigiliile pe urnele de vot.

Alte 58 de cazuri se referă la prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare.

Totodată, au fost înregistrate 128 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului.

În alte 5 cazuri, buletinele nerepartizate mebrilor biroului electoral nu erau păstrate în safeul sau dulapul din interiorul secției de votare.

De asemenea, Nicolae Panfil a comunicat că observatorii au constatat 7 cazuri cu orivire la zvonuri, tentativă sau situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secția d evotare pentru a determina opțiunile alegătorilor

Alte încălcări admise pe parcursul zilei de 5 noiembrie, înregistrate de Misiunea de observare Promo-LEX sunt următoarele:

 • Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 22 cazuri.
 • Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 7 cazuri.
 • Întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot –  de cazuri.
 • Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 13 cazuri.
 • Deficiențe de funcționare a sistemului informațional automatizat de stat Alegeri – 55 de cazuri.
 • Deficiențe în listele eelctorale, discrepanțe în listele de adrese, alegători decedați, semnături în locul altor persoane- 88 de cazuri.
 • Votare nejustificată în grup  (în cabinele de vot se flau 2 sau mai multe persoane)- 128 de cazuri
 • Încetare nejustificată a votării în secția de votare –3 cazuri.
 • Utilizarea neconformă a buletinelor de vot (deteriorare, refuz de a introduce în urnă, lăsarea în cabina de vot) – 39 de cazuri.
 • Situații problematice în realizarea dreptului de a vota (solicitarea fișei de însoțire, votarea persoanelor cu dizabilități în afara secției de votare) – 7 cazuri.
 • Refuzul eliberării copiilor tuturor proceselor verbale de numărare a voturilor – 6 cazuri.
 • Situații problematice în procesul de închidere asecțiilor de votare și numărare a voturilor – 29 de cazuri.

Alte tipuri de incidente au fost înregistarte în 21 de cazuri.

Potrivit lui Nicolae Panfil, observatorii s-au aflat pe teren pe parcursul zilei de duminică, unii chiar până la orele 3-4 dimineața, iar altii au plecat din sectii la ora 7 .

Misiunea de observare a alegerilor a fost realizată cu suportul partenerilor de dezvoltare internationali care sustin activitatea asociației. Este vorba de Agentia SUA pentru dezvoltare  internațională și de asemenea finanțat de UE”, a specificat directorul de program Promo-LEX.

Totodată, acesta a spus că Promo Lex va elabora un raport detaliat privind ziua alegerilor, care va fi disponibil în câteva zile.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media