La nivel național, în acest an, se atestă o descreștere a ratei de promovare a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului. Despre aceasta a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciu, în cadrul unei conferințe de presă cu privire la rezultatele preliminare ale examenelor.
„Avem o descreștere a ratei de promovare la examenul de matematică de la 99%, anul trecut, la 95% în anul curent; la limba romînă – de la 98,8% la 98,2%; la istorie – de la 99,7% la 98,8%, iar la limba română pentru alolingvi – de la 99,5% la 98,3%” a precizat ministrul.
Dan Perciun a specificat că, în acest an s-a făcut un efort suplimentar pentru a monitoriza examenele de clasa a noua. Astfel, reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare (ANCE) în comun cu 400 de voluntari au fost prezenți în 189 de instituții de învățământ din 8 raioane ale republicii, pentru a asista la desfășurarae probelor de examen. Ulterior, pentru cele 8 raioane, lucrările copiilor au fost reevaluate extern la Chișinău, ceea ce a scos la iveală mai multe probleme din sistem.
„Lucrările au fost evaluate centralizat, circa 30% din lucrări, în așa fel încât să putem vedea cum s-a desfășurat procesul de evaluare la nivel raional și în ce măsură acel proces a fost unul corect. Astfel, am avut posibilitate să vedem care, de fapt, este realitatea. Intervenția în cele 8 raioane ne-a întredeschis ușa, pentru noi toți, și sper, și pentru societate, cu privire la situația reală în sistemul educațional. La nivel național, această descreștere, în special la matematică, s-ar părea că nu este una pronunțată, dar în spatele acestor rezultate sunt copii, care nu au beneficiat de tot suportul necesar pe parcursul celor 9 ani de zile pentru ca să poată face examenului”, a menționat demnitarul.
Potrivit ministrului, în raionul Cimișlia, care avea tradițional o rată de promovabilitate de 100% , în condițiile în care s-au evaluat doar 30% din lucrări, rata de promovabilitate a scăzut la 64%.
„Deci avem 37% din toți elevii de clasa a IX din Cimișlia care nu au putut să susțină examenul de matematică. Asta înseamnă 4 din 10 10 copii”.
La Cantemir rata de promovabilitate a scăzut de la 97% la 68%. La Drochia – de la 100% la 73 %. La Șoldănești – de la 100% la 78 %, la Cahul – de la 100% la 80%, la Nisporeni – de la 88% la 83%, la Dondușeni – de la 99% la 85% , la Briceni – de la 100% la 89%, la Anenii-Noi – de la 100% la 92%.
Rezultatele au fost prezentate doar în baza evaluării a 30% din lucrări.
„Probabil, dacă am fi evaluat toate lucrările, am fi văzut o scădere și mai dramatică”, e de părere oficialul.
Rezultatele reflectă situația în doar 8 raioane ale țării, care în opinia ministrului, este o realitate dramatică pentru întreaga țară, care, însă deocamdată nu este vizibilă fiindcă în celelate raioane examenele au fost organizate și desfășurate strict doar cu participarea direcțiilor raionale, fără implicarea Ministerului Educației.
„Integritatea examenelor și asigurarea integrității examenelor este una dntre prioritățile MEC și ale Agenției Naționale pentru curiculum și Evaluare. Exercițiul pe care l-am făcut în acest an ne demonsstrează că, în calitate de reprezentanți ai sistemului educațional, mai avem de lucru, pentru ca să avem, pe bune, un examen corect, onest și unul care să reflecte realitatea în ansamblu în sistemul nostru educațional”, a subliniat Dan Perciun.