Situație alarmantă în Capitală. Autoritățile raportează un caz suspect de paralizie flască

Un caz suspect de paralizie flască a fost înregistrat recent în Capitală. Despre aceasta a anunțat în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei Chișinău din 17 iunie șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan.

„Săptămâna trecută a fost suspectat un caz de paralizie flască – un simptom caracteristic pentru Poliomielita. Este un lucru alarmant, deoarece, la general, se spune că Poliomielita a fost eradicată. Acuma așteptăm investigațiile ANSP, să ne spună dacă cazul respectiv se încadrează în Poliomielita pentru a înțelege ce măsuri trebuie de întreprins. Poliomielita este o boală grava pentru care nu există tratament specific și unica măsură de a preveni îmbolnăvirea este vaccinarea”, a menționat Bolocan.

Șeful-adjunct al DGAMS a mai informat că săptămâna trecută s-a atestat o creștere de 40% a cazurilor de infecții acute gastrointestinale și reacții adverse față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Asta înseamnă că lumea a uitat de igiena mâinilor. Pe această cale, amintesc, că noi ne dezinfectam pe mâini nu doar ca să ne protejăm de Covid. Lucrul acesta trebuie făcut zilnic, fiindcă 90 la sută din toate infecțiiile se transmit prin mâini murdare”, a atenționat reprezentantul Direcției Asistență Medicală.

De asemenea, potrivit oficialului, în legătură cu schimbările temperaturii de afară, au fost înregistrate 89 de adresări în centrele de triaj din instituțiile medicale din capitală, în special fiind semnalate simptome și probleme cauzate de temperaturile caniculare.

„Dacă în perioada următoare vom avea creșteri de temperatură, vor fi organizate puncte mobile de acordare a jutorului pentrui cetățenii municipiului Chișinău”, a menționat Valdimir Bolocan.

Totodată, în cadrul ședinței, Vladimir Bolocan a atenționat că scăldatul în havuzuri este un pericol pentru sănătate, din cauza temperaturii apei care diferă enorm de temperatura aerului. Șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală a îndemnat persoanele să evite practicarea scăldatului în asemenea locații.

„Este apă care vine din sistemul centralizat de aprovizionare cu apă și are o temperatură  de până la 10 grade Celsius. Expunerea îndelungată la apă cu temperatură scăzută poate cauza anumite afecțiuni, în special la copii. Rog părinții, supraveghetorii copiilor în timpul jocului să fie precauți cu aceste practici”, a îndemnat Bolocan.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media