Situația epidemiologică prin rujeolă în Capitală. Părinții, îndemnați în continuare să-și imunizeze copiii

Pe parcursul săptămânii trecute, în municipiul Chișinău au fost înregistrate doar două cazuri suspecte. de rujeolă. Anunțul a fost făcut de șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni, 20 mai.

Un lucru îmbucurător este că, vaccinarea își face misiunea și pe această cale amintesc tuturor se se vaccineze nu doar contra rujeolei, ci cu toate vaccinurile disponibile contra bolilor”, a îndemnat Vladimir Bolocan.
Reamintim că la începutul lunii aprilie, au fost înregistrate focare de rujeola în cadrul centrului de plasament pentru refugiați, precum și într-o familie numeroasă. Persoanele confirmate cu rujeola nu erau vaccinate.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică au menționat în repetate rânduri că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces.

Totodată, medicii au reiterat că tratament specific pentru rujeolă nu există, însă boala poate fi prevenită prin VACCINARE.

În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei (ROR).

Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media