Sistemul informațional automatizat „eRețeta” contribuie la îmbunătățirea accesului cetățenilor la medicamentele compensate. În luna martie, peste 192.000 de persoane au primit medicamente și dispozitive medicale compensate, prescrise prin intermediul acestei platforme digitale.
În acest sens, Compania Națională de Asigurări în Medicină a transferat farmaciilor contractate peste 111 milioane de lei.
Cifra e în creștere cu cca 7,7 milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Circa 105 milioane de lei au fost alocați pentru medicamente compensate. Cei mai mulți bani au fost direcționați pentru tratamentul bolilor aparatului circulator – peste 50 de milioane de lei pentru cca 126 mii de pacienți”, precizează CNAM.
Costul mediu al preparatelor compensate per beneficiar a fost de 551 lei.
Cele mai scumpe medicamente compensate sunt cele pentru bolile pielii si țesutului celular subcutanat.
„Costul mediu al acestor medicamente e de peste 1.180 de lei per pacient”, informează Compania de asigurări.
În aceeași perioadă, circa 25 de mii de persoane au beneficiat de dispozitive medicale compensate, fiind alocate peste 6,6 milioane de lei.
În luna martie au fost valorificate peste 313 mii de rețete electronice prin intermediul a 1.641 de farmacii.
CNAM reamintește că rețeta electronică poate fi prescrisă de orice medic, inclusiv cei din cadrul unităților de primiri urgențe și cei care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri paliative la domiciliu. La farmacie, cetățenii pot ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate cu prezentarea doar a buletinului de identitate.