SIS: Candidații Partidului Șansa ar fi finanțați ilegal cu bani proveniți preponderent din Rusia

Candidații Partidului  Șansa în alegerile locale generale ar fi finanțați ilegal cu bani proveniți preponderent din Federația Rusă. E vorba de peste 90 de milioane de lei, destinați finanțării ilegale și coruperii alegătorilor. Informația a fost oferită de șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, în cadrul unei conferințe de presă. El afirmă că există bănuiala rezonabilă că toți cei peste 600 de candidați ar fi primit lunar sume de bani care nu au fost raportați la  Comisia Electorală Centrală. E vorba de bani pentru  arenda oficiilor, materiale publicitare, tablete sau telefoane. Raportul detaliat al SIS cu toate încălcările admise de concurenții electorali a fost transmis către CEC.

”În ultimele luni au fost identificate și documentate peste 90 de milioane de lei destinați coruperii alegătorilor, concurenților electorali și finanțării ilegale a campaniei electorale. Candidaţi la funcția de primar și de consilieri au primit suma de 20 000 lei pentru procurarea articolelor vestimentare sau pentru alte necesități, iar acest fapt este probat inclusiv și prin listele cu înscrisuri de ciornă ridicate în cadrul unor percheziții. Partidul „Șansă” are înregistrați 652 candidați la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9 000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri. Reieşind din faptul că au fost acumulate probe în diferite raioane privind oferirea sumei indicate exponenţilor formaţiunii, rezultă bănuiala rezonabilă că practic toţi cei 652 candidați au primit suma de 20 000 lei. Astfel, făcând calculul, a fost estimată suma de circa 13 000 000 de lei, bani ilegali”, a spus șeful SIS.

Șeful SIS a enumerat și alte presupuse încălcări comise de candidați.

”De către staful electoral al Partidului Șansa au fost și sunt comise încălcări ale legislației electorale precum finanțarea ilegală a grupurilor de inițiativă, remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie precum și coruperea alegătorilor în scopul determinării lor să voteze pentru candidați la funcțiile de primar și consilieri susținuți de Partidul Șansa”, a declarat Musteața.

Șeful SIS a mai adăugat că stafful partidului Șansa era remunerat lunar din acești bani proveniți ilegal. Președinții organizațiilor teritoriale ar fi primit între 20 de mii și 25 de mii de lei, vicepreședinții- 15 mii de lei, secretarii – 12 mii de lei, iar președinții de sector- 10 mii de lei. În total ar fi vorba de cheltuieli minime de 2 milioane de lei, bani care nu au fost raportați la CEC, afirmă Musteață.

”Este evidentă utilizarea mijloacelor bănești care constituie venituri ilicite”, a mai spus șeful SIS.

O altă încălcare deconspirată de oamenii legii sunt donațiile fictive în favoarea Partidului Șansa și a candidaților la funcțiile de primari și consilieri susținuți de formațiune.

”Donatorii fictivi erau telefonați și li se solicita copia buletinului de identitate precum și a certificatului privind veniturile oficiale. Ulterior, din numele lor se întocmeau acte necesare pentru donații și depunerea lor la oficiile băncilor pe contul partidelor a sumelor de bani care de facto nu aparțineau acestor persoane”, a mai spus directorul SIS.

Alexandru Musteața a mai adăugat că transferurile de bani se efectuau prin intermediul cetățeanului rus Igal Șved, iar oamenii legii au identificat și blocat peste un milion de euro.

SIS a menționat că după scoaterea în afara legii a Partidului Șor, liderul partidului – Ilan Șor, ar fi migrat activitatea formațiunii către Partidul Șansa. Anume către această formațiune ar fi fost virate sume mari de bani pentru coruperea procesului electoral, provenite inclusiv din Rusia.

Președintele Partidului Șansa și candidatul formațiunii pentru fotoliul de primar al orașului Orhei, Alexei Lungu, a organizat o conferință de presă în care a spus că se încearcă excluderea acestuia din cursa electorală.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA