Simulare de înec la Valea Morilor. Angajații IGSU au demonstrat tehnici de reacționare în caz de prăbușire sub gheață

Pescarii care au ieșit astăzi pe gheață s-au prăbușit în apă. Salvatorii i-au scos imediat și le-au acordat ajutorul necesar. Intervenția s-a desfășurat conform unui scenariu întocmit de IGSU pentru a demonstra tehnici de reacționare corectă în caz de prăbușire sub gheață.

Evenimentul a fost organizat la Stația de salvare pe apă nr. 1, lacul ,,Valea Morilor”, din municipiul Chișinău. Specialiștii au prezentat măsurile care trebuie să fie întreprinse în acest caz, iar angajații SMURD au explicat manevrele de acordare a primului ajutor sinistraților.

Pentru a extrage persoana prăbușită este indicat să mergeți târâș către sinistrat și să întindeți către el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață”, sugerează salvatorii.

Medicii recomandă ca persoana scoasă din apă rece să fie adăpostită într-o încăpere caldă.

Hainele acesteia trebuie să fie schimbate, iar apoi sinistratul să fie învelit cu o plapumă călduroasă și neapărat să fie administrate băuturi calde”, afirmă medicii.

Totodată, salvatorii îndeamnă oamenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112, în cazul în care au observat că o persoană se află în pericol.

IGSU avertizează că este strict INTERZISĂ aflarea pe gheață, dacă stratul nu depășește 7-10 centimetri.

Amatorii de pescuit la copcă sunt îndemnați să fie foarte atenți și să respecte regulile principale de comportament pe gheață.

Pescarii sunt rugați să nu facă mai multe găuri împrejurul său, dar și să păstreze distanța de cel puțin 3 m unul de la altul. În vederea evitării prăbușirii sub stratul de gheață, este necesar ca pescarii să părăsească locul ales, dacă apa începe să curgă din gaura perforată și dacă sub gheață există crengi, plante înghețate, precum și sunt evidente bule de aer în gheață.”, atenționează reprezentanții IGSU.

Totodată, cei care aleg pescuitul la copcă, trebuie neapărat să fie echipați cu mijloace de salvare:

  • un cablu de 12-15 metri cu o greutate fixată la un capăt și cu un laț la celălalt capăt
  • o bârnă lungă și o scândură lată
  • să poarte veste de salvare
  • să țină la îndemână un obiect ascuțit (cuțit, cârlig, cuie) pentru agățarea de gheață în cazul prăbușirii.

MINORII, potrivit IGSU, sunt cei mai expuși riscului de prăbușire. Deaceea, pentru evitarea cazurilor tragice, maturii sunt rugați să interzică minorilor schiatul și patinajul în preajma bazinelor acvatice, dar și aflarea acestora pe mal.

Conform datelor statistice, pe parcursul anului 2023 în Republica Moldova au fost înregistrate 60 cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media