Victimele violenței domestice

Siguranță pentru victimele violenței domestice. MAI a lansat un serviciu unic de asistență

Femeile și copiii care se confruntă cu cazuri de violență vor putea cere ajutor și se vor putea simți în siguranță. Acestea vor beneficia de asistența mai multor speciliști, printre care medici și polițiști, în cadrul Centrului de Justiție Familială, lansat de Ministerul Afacerilor Interne.

Centrul de Justiție Familială este o nouă subdiviziune a Poliției, care reprezintă un serviciu unic, creat special pentru victimele violenței în familie și violenței sexuale.

Precum a explicat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, prin crearea Centrului de Justiție Familială violența în familie, infracțiunile privind viața sexuală vor fi abordate integrat prin cooperare intersectorială a specialiștilor din poliție, justiție, sănătate, medicină legală, protecție socială, sub același acoperiș.

Centrul va funcționa după modelele funcționării centrelor similare atât în statele europene, cât și în Statele Unite ale Americii”, a precizat Adrian Efros.

La evenimentul de lansare a participat și președintele țării, Maia Sandu. Șefa statului și-a exprimat încrederea că datorită acestui serviciu, victimele abuzurilor vor avea curajul să ceară ajutor, ceea ce evitau să facă anterior din frica de a nu fi ignorate și judecate.

,,Adesea, victimele se confruntă nu doar cu traume fizice și psihice, dar și cu ironii sau stigmatizare de către familie și comunitate atunci când se adresează după ajutor, pentru a scăpa de brutalitatea din propria casă. Nu doar această temă le face pe multe victime să tacă despre această experiență, ci și traseul birocratic, umilitor uneori, pe care trebuie să îl urmeze dacă vor avea curajul de a-și cere dreptatea. Practic, acest parcurs întărea trauma, în loc să aline durerea. Victimele violenței domestice vor fi primite într-un spațiu unde vor găsi siguranță și empatie, un spațiu în care să fie ajutate, nu judecate”, a menționat Maia Sandu în discursul său.

Persoanele care au nevoie de asistența reprezentanților Centrului de Justiție Familială al Poliției, pot apela la Serviciul 112 sau la telefonul de încredere – 0 8008 8008. 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media