Serviciul 112, solicitat în timpul intemperiei. Au fost recepționate circa 10 mii de apeluri

La numărul unic de urgență 112, numărul solicitărilor a crescut cu aproape 33%, înregistrându-se până la 523 de solicitări pe oră. Cifra a fost înregistrată în ultimele 24 de ore, în contextul condițiilor meteo nefavorabile de ploi torențiale și instabilitate atmosferică.

Numărul de apeluri intrate în sistemul informațional automatizat al SIA 112 a fost de aproape 10 mii.
„În intervalul orelor 11.00-19.00 numărul solicitărilor recepționate la numărul de urgență a depășit media de apeluri intrate pe oră și a fluctuat înregistrând la anumite ore peste 500 de solicitări, aproximativ nouă solicitări înregistrate pe minut”, precizează serviciul de presă al subdiviziunii.
Totodată specialiștii au constatat un procent înalt privind apelurile non-urgente: aproape 4 000 de apeluri recepționate la numărul de urgență au semnalat situații care nu sunt de competența serviciului de urgență.
 
„În consecință, se iroseau secunde valoroase în dauna oamenilor care aveau nevoie urgentă de ajutor și așteptau în apel pentru că linia era ocupată”, constată personalul Serviciului 112.
Cele mai des oamenii au semnalat cazuri medicale, cazuri legate de persoane agresive, conflicte, accidente rutiere și situații legate de deblocare și salvare sub influența ploilor puternice: inundații, pomparea apei din locuințe, pivnițe, subsoluri, cabluri electrice rupte căzute la pământ, trasee și drumuri blocate, accidente rutiere neînsemnate.
Cele mai multe situații de intervenție și salvare, sub influența ploilor puternice, au fost semnalate din localitățile din raioanele de centru și sud: Strășeni, Orhei, Călărași, Ialoveni, Hânceṣti, Cantemir, Leova, precum ṣi unele suburbii din municipiul Chiṣinău.
Amintim că astăzi și mâine, 15 și 16 septembrie, conform prognozei Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pe tot teritoriul țării este în vigoare codul portocaliu de ploi torențiale, izolat puternice, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.
Se recomandă în acest interval de timp să se evite deplasările și ieșirile din casă fără necesitate strictă.
„Dacă pe timpul unei furtuni aţi fost surprins afară, evitați să vă adăpostiţi sub copaci, nu vă apropiaţi de stâlpii liniilor electrice şi firele căzute la pământ, de obiectele metalice, de paratrăsnete”, atenționează reprezentanții Serviciului.
Specialiștii roagă cetățenii să sune la numărul 112 cu multă responsabilitate, să NU ocupe linia cu solicitări care NU necesită intervenția echipajelor specializate de urgență, precum: întreruperile accidentale în alimentarea cu energie electrică, situații legate de intervenția autorităților locale sau informații privind anumite servicii publice.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA