Propunerea înaintată Parlamentului Republicii Moldova de a decreta stare de urgență în sectorul electroenergetic nu ar trebui să fie un motiv de panică. Aceasta trebuie tratată ca o măsură stringentă de gestionare a potențialelor efecte ale unei crize energetice iminente. Precizarea a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Oficialul a mai spus că decizia a fost luată în urma unei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale și are ca scop prevenirea unui eventual scenariu negativ, inclusiv o posibilă criză umanitară în raioanele de est ale țării.
„Am făcut această propunere în urma ședinței de astăzi a Comisiei Situații Excepționale, ținând cont de potențiala criză umanitară, în special în raioanele de est ale țării, pentru a lua măsuri preventive, dar și pentru a putea acționa în cazul în care cele mai proaste scenarii se vor produce să introducem această stare de urgență, începând cu data de 16 decembrie”, a spus Serebrian.
Vicepremierul a explicat că, în situația în care malul drept al Nistrului nu va putea livra gaz, regiunea transnistreană ar putea înceta furnizarea energiei electrice către malul drept. Totuși, Tiraspolul este interesat să continue această livrare, dacă regiunea va fi în continuare asigurată cu gaze. În lipsa gazului, producția de energie electrică ar putea fi afectată, iar consecințele ar putea fi resimțite de cetățenii de pe ambele maluri.
În privința eventualelor compensații pentru locuitorii din stânga Nistrului, vicepremierul a subliniat că, deși nu există discuții la nivel guvernamental, subiectul este analizat împreună cu partenerii externi pentru a sprijini cetățenii din regiune.
„Eventual, dacă vom ajunge să discutăm și despre compensații, menționăm că noi nu avem nici un fel de măsuri descriminatorii pentru cetățenii care sunt pe malul drept sau pe malul stâng, cei care posedă pașaportul Republicii Moldova și îi tratăm în mod absolut egal”, a adăugat acesta.
Referitor la starea de urgență economică deja instituită în regiunea transnistreană, Serebrian a exprimat îngrijorări legate de eventuale restricții asupra drepturilor fundamentale, precum dreptul la proprietate și mobilitate. În opinia sa, măsurile de precauție adoptate la Tiraspol au fost luate tardiv.
„Am citit cu atenție prevederile respective, sunt niște măsuri de precauție care, in opinia mea, vin cam târziu. Cred că la Tiraspol multă vreme a neglijat această dimensiune”, a menționat vicepremierul.
Serebrian a recunoscut că zilnic comunică cu așa-zisele autorități din stânga Nistrului, precum și la nivelul instituțiilor de profil. Totodată, referindu-se la propunerea de instituire a stării de urgență în sectorul electroenergetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, Serebrian și-a exprimat speranța că cele mai proaste scenarii nu se vor produce.
„Dar este de datoria noastră ca Executiv să preîntâmpinăm o situație nedorită pentru cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru că în egală măsură această situație poate afecta și cetățenii din stânga, și cei din dreapta Nistrului”, a subliniat vicepremierul.