Serebrian, despre protestele de la Tiraspol față de modificările la Codul Vamal: Poziția Chișinăului este fermă

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, afirmă că poziția Chișinăului cu privire la Codul Vamal râmâne a fi fermă. Declarația a fost făcută în contextul protestelor de la Tiraspol împotriva taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană prevăzute de noul Cod Vamal.

E dreptul cetățenilor să protesteze. Sperăm că protestează neorganizat, deși auzim diverse opinii în legătură cu faptul că Tiraspolul a incitat cumva cetățenii și organizează aceste proteste. Poziția Chișinăului legată de Codul Vamal este fermă, legată de toți antreprenorii. Vom avea discuții suplimentare și cu antreprenorii, la Camera de Comerț”, a menționat Oleg Serebrian.

Totodată, viceprim-ministrul pentru reintegrare a reamintit că la data de 25 ianuarie urmează să se întâlnească cu fermierii de la Dubăsari.

Solicitat să comenteze situația în care se află actualmente fermierii moldoveni care dețin terenuri agricole dincolo de traseul Camenca- Tiraspol, Oleg Serebrian a spus că cazurile sun variate și că autoritățile au cerut Tiraspolului să clarifice situația.

În anumite cazuri, pentru că sunt cazuri variate, avem informații că unii trec fără probleme, alții sunt opriți. Nu știu cum se fac aceste  alegeri sau, poate că platoul Cocieri și platoul Coșnița deocamdată se află în altă situație. Vom discuta mâine cu fermierii de la fața locului și vom avea mai multă claritate. Concomitent insistăm pe lângă Tiraspol să clarifice și ei la rândul lor care este abordarea, căci până în momentul de față un răspuns foarte clar la acest subiect nu avem. Ni s-a spus că nu vor fi probleme cu trecerea autostrăzii Camenca-Tiraspol, că pot apărea probleme legate de taxe de import/ export. Dar lucrul acesta nu a fost deocamdată clarificat cu ei și așteptăm răspunsul oficial al domnului Ignatiev la acest subiect”, a spus Oleg Serebrian.

Menționăm că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului, fiind nemulțumite de noul Cod Vamal care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, dar și de Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către agenții economici, care prevede achitarea taxelor vamale, au declarat că după această decizie vor introduce taxe pentru femierii moldoveni care au terenuri agricole în regiune.

CITEȘTE ȘI: Chișinăul cere Tiraspolului să renunțe la intenția de a obliga fermierii din Dubăsari la pretinse plăți vamale

CITEȘTE ȘI: VIDEO Oleg Serebrian: ”Intenția Chișinăului este ca noul Cod Vamal să fie funcțional”

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA