Etnicii armeni din regiunea azeră separatistă Nagorno-Karabah au anunțat că acceptă o propunere de armistițiu formulată de ruși, miercuri, 20 septembrie, la 24 de ore după ce Azerbaidjanul a început o ofensivă pentru a prelua controlul asupra enclavei, relatează Digi24
Sute de oameni au fost uciși și răniți până acum în ostilitățile care au reaprins războiul din Karabah, o zonă disputată de mai mult de 30 de ani.
Primele conflicte între Armenia și Azerbaidjan au apărut imediat după prăbușirea Uniunii Sovietice și obținerea independenței de către cele două. Forțele armene separatiste din Karabah spun că azerii au reușit să le spargă apărările și să preia controlul asupra mai multor înălțimi și zone strategice în timp ce lumea „a stat și s-a uitat”.
Autoproclamata „Republică a Arțahului” a anunțat, că în aceste circumstanțe, nu are de ales decât să înceteze ostilitățile începând de la ora locală 13:00, miercuri.
„Autoritățile din Republica Arțah acceptă propunerea comandamentului contigentului rusesc de menținere a păcii pentru un armistițiu”, transmit separatiștii.
„Cu medierea comandamentului contigentului rusesc de menținere a păcii, staționat în Nagorno-Karabah, un acord a fost atins pentru oprirea completă a ostilităților de la ora 13:00 pe 20 septembrie 2023”.
Și Azerbaidjanul a confirmat că a ajuns la un acord de armistițiu, dar nu a precizat ce condiții au fost agreate.
Armata azeră a pornit acest atac împotriva Karabah-ului în urmă cu o zi, după ce vreme de nouă luni a ținut regiunea sub blocadă economică. Azerii susțin că au atacat ca răspuns la „uciderea unor trupe azere” de către separatiști.