Sursa: dunyanews.tv

Șeful ONU pentru drepturile omului afirmă că China încalcă ,,drepturile fundamentale” în Xinjiang și Tibet

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că China încalcă drepturile fundamentale ale omului. China este acuzată că încarcerează peste un milion de oameni, în deosebi minorități musulmane în regiunile Xinjiang și Tibet, informează Dawn.

Totodată, Turk a cerut Beijingului să elibereze apărătorii drepturilor arestați în baza infracțiunii „vagi” de „a provoca certuri și a face probleme”. Beijingul respinge cu vehemență acuzațiile.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk a cerut Beijingului să pună în aplicare recomandările făcute de biroul său și de alte organisme pentru drepturile omului „în legătură cu legile, politicile și practicile care încalcă drepturile fundamentale ale omului, inclusiv în regiunile Xinjiang și Tibet”, în raportul său global actualizat către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului.

,,Mă angajez cu autoritățile din Hong Kong cu privire la preocupările continue legate de legile privind securitatea națională”, a adăugat el.

La fel, un raport al predecesoarei lui Turk, Michelle Bachelet, a publicat în anul 2022 posibile ,,crime împotriva umanității” în Xinjiang. Raportul a fost respins categoric de China.

Raportul a detaliat dovezi ,,credibile” de tortură, tratament medical forțat și violență sexuală sau de gen, precum și muncă forțată. Cu toate acestea, acțiunile Beijingului în Xinjiang nu au fost calificate drept ,,genocid”, așa cum au făcut Statele Unite și unii legislatori occidentali.

Beijingul neagă acuzațiile de abuz și insistă că acțiunile sale în Xinjiang au contribuit la combaterea extremismului și la îmbunătățirea dezvoltării.

Turk a declarat că biroul său se află în discuții cu China cu privire la politicile de combatere a terorismului, egalitatea de gen, protecția minorităților, spațiul civic și drepturile economice, sociale și culturale.

,,Pe măsură ce mergem înainte, este important ca acest dialog să aibă rezultate concrete”, a declarat Volker Turk.

Însă, Turk a recunoscut progresele Chinei în materie de dezvoltare și de reducere a sărăciei, dar a îndemnat ca aceste politici să fie însoțite de reforme pentru a alinia legile și politicile relevante la standardele internaționale privind drepturile omului.

În ianuarie, China a primit critici usturătoare din partea țărilor occidentale în timpul unei revizuiri a bilanțului său în materie de drepturi la Națiunile Unite, dar alte națiuni au lăudat Beijingul, inclusiv Rusia și Iranul.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media