Șeful IGPF, despre funcționalitatea punctelor de trecere: Frontiera moldo-ucraineană necesită optimizare

Unele puncte de trecere de la frontiera moldo-ucraineană ar putea fi închise. Totodată, numărul celor de la frontiera cu România ar putea crește. Despre aceasta a vorbit șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca.

Dacă este să evaluăm numărul de persoane care traversează frontiera de stat, aș spune că e cam mult pentru punctele de trecere care se află la moment în gestiunea Poliției de Frontieră, dar vreau să adaug că acest număr este repartizat cumva neproporțional pe frontieră. Dat fiind faptul că, odată cu stabilirea frontierei moldo-ucrainene, noi am avut foarte multe puncte de trecere instituite pe diferite locații, inclusiv locale și interstatale, așa categorie ca punct de trecere ca la frontiera moldo-română nu sunt, respectiv ne confruntăm cu problema că dacă acum la frontiera moldo-română avem un număr de puncte de trecere care nu corespunde nevoilor țării noastre, întrucât fluxul este într-o permanentă creștere pe acest segment de frontieră, vis-a -vis de frontiera moldo-ucraineană unde numărul este mare, iar fluxul este mai redus, dacă să luăm comparativ, aș spune în felul următor: frontiera moldo-ucraineană necesită optimizare a acestor puncte de trecere ca număr, dar, totodată o revizuire a numărului de puncte de trecere existente pentru frontiera moldo-română cu posibilitatea extinderii acestora”, a relatat Ruslan Galușca în cadrul unei emisiuni radiofonice.

Șeful IGPF a confirmat că nu toate punctele de trecere sunt funcționale și a explicat de ce.

O bună parte sunt locale, ceea ce înseamnă un punct de trecere care funcționează la solicitarea unuia dintre părți. Ele nu au un regim de activitate de 24 din 24. Plus la asta sunt și puncte de trecere care sunt funcționale doar ocazional. Aici mă refer la punctele de trecere care erau acvatice, feriboturi, care odată ce n-au trecut evaluarea calității pe domeniul de securitate, acestea au fost la moment sistate”, a adăugat Ruslan Galușca.

Întrebat despre faptul pe cât de eficientă este poliția de Frontieră în contextul războiului din Uraina, șeful IGPF a spus că există o concentrare de forță și mijloace suplimentare la frontirea moldo-ucraineană pentru a putea gestiona cu eficiență riscurile existente pe acest segment de frontieră.

Totodată, acesta a dat asigurări că există un plan care prevede extinderea de resurse în caz de necesitate.

„Atât noi instituțional, cât și de comun cu partenerii externi, avem un plan destul de bine pus la punct de dezvoltare instituțională care ar permite extinderea atât cu resurse de mijloace, cât și cu componenenta de efectiv pentru a extinde prezența în anumite zone”, a răspuns Ruslan Galușca.

În Republica Moldova există  peste 80 de puncte de trecere a frontierei, dintre care circa 25 pe segmentul transnistrean.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media