Peste 6 000 de persoane au fost sancționate contravențional pentru corupere electorală. Cazurile vizează alegători care au acceptat bani pentru vot, dar și organizatori locali ai rețelelor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a oferit noi detalii privind acțiunile autorităților în combaterea coruperii electorale, în cadrul unui briefing.
Potrivit acestuia, toate persoanele implicate în acte de corupere electorală au fost investigate. Ulterior cazurile acestora au fost disjunse din dosarele penale și transmise Poliției pentru a fi documentate contravențional. „Sumele oferite pentru corupere electorală nu vor fi suficiente pentru a acoperi amenzile pe care le vor primi persoanele implicate”, a declarat Cernăuțeanu.
Totodată, șeful IGP a respins speculațiile conform cărora Poliția nu ar avea competențe în acest domeniu.
„A fost modificat Codul contravențional și Poliția are competențe de a constata, examina și a aplica sanțiuni în raport cu persoanele care au admis corupere electorală”, a explicat el.
Până în prezent, au fost întocmite peste 6000 de procese-verbale pentru astfel de fapte.
Potrivit șefului IGP, persoanele documentate se împart în trei categorii:
- Cei care colaborează cu Poliția și oferă informații utile, contribuind la identificarea altor persoane implicate;
- Cei care recunosc vina și solicită încheierea unui acord de recunoaștere;
- Cei care refuză să colaboreze, în special organizatori locali ai proceselor de corupere electorală.
Numărul contestațiilor depuse împotriva proceselor-verbale întocmite este foarte mic, sub 3%, a precizat oficialul.
Cernăuțeanu a amintit că planul de corupere a alegătorilor a fost pus în aplicare cu exact un an în urmă, cu implicarea grupului criminal Șor și a Federației Ruse, în contextul alegerilor din toamna anului 2024. La acea etapă, organele de drept identificaseră peste 138.000 de persoane implicate în aceste acțiuni, iar până în luna octombrie cifra crescuse la peste 140.000. Sumele transferate în acest scop prin sistemul PSB depășesc 39 de milioane de dolari.
„Vedem în spațiul public apeluri către cetățeni de a nu achita amenzile. Fac un apel către toți: colaborați cu organele de drept. Scopul instituțiilor de drept nu este de a sancționa, ci de a curma acest fenomen petru a evita repetarea coruperii și la alte scrutine electorale”, a conchis Cernăuțeanu.