Șeful biroului INTERPOL din Moldova, Viorel Țentiu, este unul dintre cei 4 reținuți în urma perchezițiilor din 4 iunie

Șeful biroului Interpol din Republica Moldova, Viorel Țentiu este una dintre cele patru persoane reținute în urma perchezițiilor, efectuate marți, 4 iunie de procurorii anticorupție în mai multe instituții de stat din Chișinău. Potrivit surselor din cadrul anchetei, Țentiu, dar și alte trei persoane, ar avea statut de bănuit în dosarul privind schema de corupție prin care funcționari din Republica Moldova și din alte țări primeau mită pentru a șterge notificările roșii emise de Interpol. Pe lângă șeful Interpol, Viorel Țentiu, printre bănuiți mai figurează șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, fostul ministru al Justiției, Vitalie Pârlog, dar și avocatul Oleg Mîţă. Nu se știe însă cine dintre ei a mai fost reținut în acest dosar.

Am încercat să obținem un comentariu de la Procuratura Anticorupție, însă deocamdată nu ne-a fost oferit. Ministerul Afacerilor Interne, cât și Guvernul susțin că Procuratura Anticorupției este cea care trebuie să ofere numele persoanelor reținute, deoarece este o informație de interes public.

”Evident că organul de urmărire penală trebuie să confirme în cel mai scurt timp numele persoanelor vizate pentru că este o informație de interes public. Pe linia Guvernului dar și a instituției de resort care este vizat nemijlocit Ministerul de Interne lucrurile sunt clare. Dacă persoanele au încălcat legea și se fac vinovate de anumite încălcări aceste persoane trebuie să suporte consecințele legii și să fie pedepsiți pentru acțiunile pe care le-au comis”, Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului.

Potrivit surselor din cadrul anchetei, fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog ar fi fost intermediar în transmiterea mitei. În noiembrie 2016, acesta a fost ales cu majoritate de voturi membru al Comisiei de Control al Fișierelor Interpol pentru un mandat de cinci ani, iar pe 11 martie 2017, a fost ales Președinte al Comisiei de Control al Fișierelor Interpol. Tot el a fost în perioada 21 decembrie 2017 – 21 februarie 2018 Director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, fiind numit în această funcție de Parlament.

Cel puțin 20 de criminali notorii din întreaga lume, anunțați în urmărire generală internațională, au reușit să-și șteargă numele din lista Interpolului datorită acestei scheme de corupție.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA