Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, insistă în continuare că are nevoie de un nou sediu. Aceasta susține că instituția a fost dotată cu echipament special, menit să îmbunătățească metodele de investigare a corupției. În cadrul unui interviu acordat pentru ONE TV, Dragalin a precizat că, în cazul în care Procuratura Anticorupție va primi de la partenerii de dezvoltare și alte utilaje, instituția ar avea nevoie de un spațiu mai mare pentru a le instala. Pe lângă sediu, PA se confruntă și cu o lipsă acută de ofițeri de investigație și procurori, iar cauza ar fi procedura de Vetting, susține Veronica Dragalin.
”Dar dacă crește instituția și aduce mai mulți ofițeri și o să aducem mai multă tehnică nu o să avem spațiu unde să o punem. Noi avem doar o limită de birouri la dispoziție la moment. Și asta tot este una din provocările de ce e necesar să avem o nouă clădire. Din punct de vedere unde va fi instalată tehnica, deci noi aici o ținem la Procuratură când nu este în lucru. Dar când este în lucru este foarte important că noi putem documenta acte de corupție care au loc astăzi. Totuși sperăm foarte mult că în anul 2025 Guvernul va aloca o clădire adecvată pentru Procuratura Anticorupție”, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție.
Veronica Dragalin dă asigurări că tehnica cu care a fost dotată instituția va permite să investigheze și finanțarea ilegală a partidelor.
”Putem înregistra o discuție între persoane care negociază suma mitei sau să înregistrăm anume întâlnirea unde are loc transmiterea de bani de la o persoană către un funcționar public. Doar ofițerii de investigație pot folosi această tehnică. Și aici un lucru bun pentru că noi în Procuratura Anticorupție detașăm ofițeri de investigație din alte organe. Și asta înseamnă că aceste persoane care au fost instruite de organele respective la poliție, la CNA, la Frontieră”, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție.
Dragalin susține că specialiștii nu se grăbesc să se angajeze din cauza Vettingului.
”Ofițeri de investigație este cea mai mare lacună, avem 70 de locuri vacante. La moment ocupate sunt 11. Dar și la numărul de procurori, asta ne afectează cel mai mult, avem în minus 22 de funcții vacante. Și asta este foarte dificil mai ales când vorbim despre reprezentarea acuzării în instanțele de judecată. Sperăm foarte mult că în următoarele luni să putem suplini aceste funcții, dar este foarte complicat pentru că trebuie să treacă procedura de Vetting și toate persoanele care ar putea aplica care vor veni încoace vor trebui să treacă acest filtru, care durează foarte mult timp”, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție.
În vara anului trecut Guvernul a anunțat că fostul sediu al Procuraturii Generale de pe strada Bănulescu-Bodoni, care în prezent este folosit de Autoritatea Națională de Integritate și de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor ar putea fi oferit Procuraturii Anticorupție.
Mai multe edificii ale instituțiilor publice au fost analizate pentru a servi drept sediu pentru Procuratura Anticorupție. Printre acestea era clădirea principală a Academiei de Științe a Moldovei, ceea ce a provocat critici vehemente din partea academicienilor. Ulterior, s-a discutat despre mutarea într-un bloc de studii al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Acest plan a generat, la rândul său, nemulțumiri din partea studenților și profesorilor. Ministrul Educației, Dan Perciun, a intervenit, asigurând că spațiile universității vor fi utilizate exclusiv în scopuri didactice.