Șefa INJ spune că proiectul privind crearea procuraturii care să se ocupe de combaterea corupției ar fi pus pe pauză

Proiectul privind crearea unei noi procuraturi specializate, care să se ocupe de combaterea corupției și a crimei organizate ar fi fost pus pe pauză, după ce a fost votat în prima lectură. O spune directorul Institutului Național al Justiției, Ramona Strugariu. Asta în contextul în care proiectul PACCO a fost criticat, nu doar de opoziție, ci și de analiști din sistemul judiciar. De cealaltă parte, unul dintre autorii legii, spune că nu poate fi vorba de nicio pauză și că se fac eforturi pentru ca legea privind crearea PACCO să fie aprobată în actuala Legislatură.

Directoarea Institutului Național al Justiției spune că Moldova trebuie să aibă un procuror anticorupție bine pregătit și unul pentru care statul de drept să fie un element central al activității sale. Potrivit Ramonei Strugariu, crearea unei noi procuraturi anticorupție este un proces pus pe pauză și de asta, concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție este important. De altfel, înscrierea candidaților se încheie luni seara.

”Cred că sunt suspendate discuțiile în ceea ce privește acel proiect, știu că au fost mai multe variante discutate, variante de comasare. Nu am informații, chiar nu știu ce și cum se va întâmpla. Cred că în momentul în care intri într-o poziție de responsabilitate publică în aceste instituții și în momentul în care sunt create aceste instituții sau reorganizate, e foarte important să ai oamenii și resursele cu care să poți să le creezi, să le reorganizezi sau să le așezi într-o direcție sau alta”, Ramona, Stugariu, directorul Institutului Național de Justiție.

De notat că anterior, șefa INJ a criticat comasarea celor două procuraturi specializate, idee despre care a spus că ar putea genera un haos mai mare decât s-a anticipat.

”În momentul în care reconfigurezi lucrurile din rațiuni de resursă sau din rațiuni financiare, trebuie să analizezi foarte bine impactul acestei reconfigurări în percepția publică, pentru a nu fi interpretată ca un atac, poate, sau ca o chestiune ostilă”, Ramona, Stugariu, directorul Institutului Național de Justiție.

Vicepreședintele Comisiei Juridice din Parlament, Vasile Grădinaru, admite că există unele probleme, care necesită să fie discutate un timp mai îndelungat.

”De principiu, acest proiect este de bun augur, doar că există anumite probleme care pot apărea din rea intenție în procesul de transmitere a dosarelor. Iată aici există, de fapt, problema cea mai mare, din cauza căreia încă nu s-a avansat. Asta pentru că, în procesul de transmitere de la un procuror la altul, s-ar putea pierde anumite probe, din varii motive”, Vasile Grădinaru, deputat PAS, vicepreședintele Comisiei Juridice.

În același timp, unul dintre autorii legii, Igor Chiriac, spune că procesul nu a fost pus pe pauză, dimpotrivă, se depun eforturi pentru un vot rapid în a doua lectură.

”Procesul legislativ este în Parlament și cred că nu este un proces de pauză, este un proces de lucru, au fost prezentate toate propunerile. Noi vom depune efort, dacă ne va reuși sau nu, vom vedea pe parcurs, dar vom depune efort ca să examinăm acest proiect”, Igor Chiriac, deputat PAS.

Cu o zi înainte ca proiectul să fie votat în prima lectură, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și-a anunțat demisia. Ea a îndemnat deputații să renunțe la aceasta inițiativă, care, în opinia ei, pune în pericol securitatea statului. Proiectul a fost criticat și de alte voci, printre care juriști, analiști sau de Olesea Stamate care, la acea vreme, era deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate. Inițiativa privind crearea unei instituții noi care să combată corupția și crima organizată a apărut după alegerile prezidențiale din toamna trecută, când țara s-a confruntat cu o tentativă brutală de manipulare a procesului electoral, în spatele căreia, potrivit Serviciului de Informații și Securitate, a stat Rusia.

Șefa INJ spune că proiectul privind crearea procuraturii care să se ocupe de combaterea corupției și a crimei organizate ar fi pus pe pauză

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA