Deputatul PAS, Radu Marian, a venit cu un comentariu la declarațiile fostului președinte Igor Dodon. Liderul PSRM a acuzat partidul de guvernare de represalii politice după reținerea fratelui său, Alexandru Dodon. Fostul șef al statului Dodon a declarat că fratele său este victima unor „speculații politice” și că reținerea acestuia face parte dintr-o campanie de presiune exercitată de PAS asupra sa.
„Reținerea fratelui meu nu poate fi subiect de speculații politice si de bârfe oportuniste. Este evident, orice s-ar spune, că are loc continuarea represaliilor organizate de puterea PAS. Ei continuă presiunea asupra mea”, a scris Dodon.
În replică, Radu Marian a calificat declarațiile lui Dodon drept o încercare de victimizare, subliniind că justiția trebuie să își urmeze cursul în mod corect și echitabil.
„Se victimizează cum o face de obicei, încercând în mod fals și absurd să acuze PAS de presiuni politice prin intermediul Procuraturii Anticorupție. Toată societatea așteaptă un singur lucru de la procurori și judecători, ca aceste dosare de mare rezonanță să fie desfășurate în strictă conformitate cu legea și să aibă finalitate. Indiferent dacă sunt la guvernare sau opoziție, toți politicienii sunt egali în fața legii”, a comentat parlamentarul.
Marian a mai declarat că prin aceste acuzații, Dodon încearcă să distragă atenția publicului de la acțiunile sale împotriva intereselor Republicii Moldova.
„Prin aceste încercări de victimizare, Dodon vrea să distragă atenția publică de la comportamentul său de trădător de țară. Acesta luptă deschis împotriva intereselor Republicii Moldova, face apel la deturnarea aderării la Uniunea Europeană și vrea să dea pe tavă țara noastră regimului lui Putin. Asta în condițiile în care Uniunea Europeană este cea care ne ajută, iar Rusia este cea care ne șantajează. Scopul Rusiei este unul foarte simplu, să pună mâna pe țara noastră la alegerile parlamentare și să folosească Moldova în războaiele sale sângeroase. Sunt toate indiciile că Dodon, Șor și acoliții lor vor să-l ajute pe Putin în acest plan. Noi nu le vom permite”, a subliniat deputatul PAS.
Amintim că miercuri, 5 februarie, Alexandru Dodon a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, pe sensul de intrare în țară, fiind vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Anterior, pe numele său fusese emisă o ordonanță de reținere, întrucât autoritățile susțin că nu îi cunoșteau locația și aveau nevoie să îi aducă la cunoștință învinuirea.
Astăzi, 6 februarie, Procuratura Anticorupție a anunțat că fratele fostului președinte Igor Dodon a fost eliberat, după ce a fost supus unor acțiuni de urmărire penală. Potrivit procurorilor, Alexandru Dodon a fost eliberat, însă pe numele său a fost aplicată măsura preventivă de a nu părăsi Republica Moldova timp de 60 de zile.
Nu este prima dată când Alexandru Dodon a ajuns în custodia structurilor de drept. În ianuarie 2023, acesta a fost încătușat de autoritățile ruse în Rusia, dar a fost eliberat la scurt timp, potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Poliției de la Chișinău. Acesta figurează în dosarul de îmbogățire ilicită în care este acuzat și fratele său Igor Dodon. Alexandru Dodon ar fi plecat la Moscova în luna mai 2022. Presa a scris anterior că Alexandru Dodon este om de afaceri și că ar deține 15 la sută din acțiunile unei companii care aparține fiului fostului procuror general de la Moscova, Igor Ceaika, vizat de sancțiuni internaționale.