sursa: BNM.md

Se ieftinesc creditele. BNM a redus rata de bază

Banca Națională a Moldovei a redus rata de bază de la 6% până la 4,75 la sută anual. Decizia a fost adoptată de comitetul executiv.

Au fost reduse și ratele de dobândă. La creditele overnight, la nivelul de 6,75 la sută anual, iar la depozitele overnight, la nivelul de 2,75 la sută anual.

Potrivit BNM, prin aceste decizii se urmărește stimularea creditării și susținerea cererii agregate interne, pentru a menține inflația în limita intervalului de variație a țintei.

Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie până la 8,6 la sută de la 13,2 la sută în iunie anul curent. Inflația medie anuală în trimestrul III 2023 a fost de 9,7 la sută, mai înaltă cu 0,5 puncte procentuale decât prognoza. Abaterea a fost cauzată, în principal, de întârzierea scăderii tarifelor la gaze naturale și energie termică, precum și de creșterea neașteptată a prețurilor la petrol.

Creșterea tarifelor, războiul din Ucraina, seceta din vara anului trecut, o primăvară mai rece și mărirea accizelor de la începutul anului rețin inflația peste țintă. Însă, cererea scăzută, începând cu mijlocul anului 2022, și aprecierea leului de la începutul anului slăbesc presiunile numite.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media