Decizia Băncii Naționale a Moldovei de a majora rata de bază cu 2 puncte procentuale, va duce la scumpirea creditelor, inclusiv a celor ipotecare, avertizează experții economici. Deși măsura are ca scop reducerea inflației, aceasta va descuraja accesul la credite, încetinind creșterea economică.
Unii locuitori ai Chișinăului spun că încearcă să evite să ia împrumuturi din cauza costurilor ridicate.
„Creditele sunt foarte scumpe și se întind pe perioade lungi: 24 de luni, 36 de luni. – Și e greu de plătit un credit? – E foarte greu. – De ce? – Pentru că rata dobânzii este foarte mare.”
„Încerc să gestionez veniturile lunare astfel încât să am rezerve. Prefer să evit datoriile.”
„Evit creditele, încercăm să trăim după posibilități. – De ce evitați împrumuturile, sunt prea scumpe? – Cred că e mai bine să nu iau credite, pentru că apoi trebuie să le rambursez și pot apărea situații neprevăzute în viață.”
Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că din cauza scumpirii resurselor energetice, inflația din țara noastră a crescut brusc, iar pentru a o reduce, Banca Națională a decis să majoreze rata de bază. Acest lucru va duce la creșterea costului creditelor, făcând astfel „banii mai scumpi”.
„Scumpirea ratei de bază de către BNM va duce la o creștere a dobânzilor la creditele ipotecare cu 1 punct procentual, de la 6,9% la 7,9%, în următoarele luni. Aceasta nu se întâmplă imediat, dar efectul se va resimți în timp. În prezent, un credit ipotecar este contractat în medie pentru 1,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că această decizie va costa debitorii 13.000 de lei anual în plus, doar din creșterea dobânzii.”
Impactul va fi resimțit nu doar de cei care vor să contracteze un împrumut, ci și de cei care au deja credite cu dobândă variabilă, spune analistul economic Marin Gospodarenco.
„Pentru cei care au deja credite ipotecare cu dobândă variabilă, ratele ar putea crește, afectându-le bugetele de familie. Pe termen mediu, această situație ar putea reduce activitatea pe piața imobiliară și ar putea avea un efect de domino asupra sectorului construcțiilor și a industriilor conexe.”
În plus, scumpirea creditelor de consum va afecta în special familiile vulnerabile, care depind de împrumuturi pentru necesitățile zilnice.
„Pe de o parte, majorarea ratei de bază este necesară pentru a controla inflația, care poate afecta puterea de cumpărare și destabiliza economia pe termen lung. Pe de altă parte, această politică restrictivă poate încetini creșterea economică pe termen scurt, prin reducerea investițiilor și consumului. De asemenea, costurile mai mari ale creditelor pot afecta IMM-urile, care depind de finanțare externă pentru capital de lucru sau extindere. Astfel, economia riscă să intre într-o perioadă de încetinire.”
Banca Națională a majorat rata de bază cu două puncte procentuale, de la 3,6 până la 5,6 la sută. Decizia vine ca răspuns la evoluțiile economice interne și externe. Mai exact, creșterea tarifelor la gaze naturale, energie electrică și termică alimentează inflația, iar pe plan extern persistă tensiuni geopolitice și presiuni inflaționiste. Ultima dată, rata de bază a fost modificată pe 7 mai.