Doi dintre cei mai renumiți scriitori din România și Republica Moldova, Mircea Cărtărescu și Emilian Galaicu Păun și-au dat întâlnire de Ziua Națională a Lecturii pe scena Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău. Scriitorii au depănat amintiri, au vorbit despre “generația în blugi” pe care o reprezintă și despre impactul scriitorilor din anii 80 sub privirile a sute de oameni care au venit să-i asculte. Intrarea la eveniment a fost gratuită, iar oamenii, majoritatea tineri, s-au îmbulzit pentru a prinde un loc în sală. Mulți însă au fost nevoiți să facă cale întoarsă, deoarece sala era deja arhiplină.
Cei doi moguli ai literaturii au ținut publicul în priză menționând importanța lecturii și a culturii în societatea contemporană.
”Pentru mine într-adevăr este o minune care se poate explica prin istoria pe care am trait-o cu toții. Prin faptul că a existat o revoluție, pentru că mai târziu noi am intrat în Uniunea Europeană, ceea ce vă doresc din toată inima și dvs, acest moment va fi de o imensă sărbătoare”, spune Mircea Cărtărescu.
Mircea Cărtărescu a evidențiat importanța valorilor culturale basarabene și a adus un omagiu unor mari nume precum Leonid Dimov, Emil Brumaru și Eugen Doga. În cadrul întâlnirii, Mircea Cărtărescu a evocat cu emoție prietenia sa strânsă cu marele poet român Nichita Stănescu, rememorând momente și întâmplări care au marcat parcursul lor comun în lumea literară.
În timpul conversației, cei doi scriitori au atins și subiectul promovării literaturii românești pe plan internațional.
”Literatura care se scria înaintea nostră și cu vârfurile ei, marile nume cunoscuți din acea vreme, nu a fost contemporană cu noi, era literatură urmasă în urmă”.
Evenimentul se înscrie în programul acțiunilor culturale susținute de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dedicate Zilei Naționale a Lecturii. Sandu i-a oferit scriitorului român Mircea Cărtărescu Ordinul de Onoare. Președinta a menționat că distincția i-a fost acordată în semn de recunoștință pentru susținerea și prietenia pe care le-o poartă scriitorilor din Republica Moldova, pentru ochiul atent cu care urmărește realitățile țării noastre și pentru implicarea sinceră în promovarea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.