Screening-ul bilateral și Clusterul 1, Valori fundamentale. Cristina Gherasimov explică următorii pași spre aderare

Delegația Republicii Moldova urmează să discute la Luxemburg despre screening-ul bilateral. Membrii Comisiei europene vor oferi reprezentanților Biroului pentru Integrare Europeană un calendar exact pentru următoarea perioadă în vederea etapelor stabilite pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE.

Precizarea a fost făcută de Cristina Gherasimov, negociatorul-șef pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

„Următoarea etapă e cea de screening bilateral. În momentul în care finalizăm etapa de screening bilateral pentru Clusterul 1, urmează întocmirea unor rapoarte de evaluare, așa-numitele rapoarte de screening. În baza acestora, următoarea etapă e cea de deschidere a negocierilor pentru Clusterul 1 – Valori fundamentale”, a explicat Cristina Gherasimov.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a mai spus că în cadrul procesului de screening, așa cum a fost și în cazul sceening-ului explicativ, echipe din cadrul Guvernului se vor deplasa la Bruxelles pentru a prezenta poziția de țară per fiecare capitol de politici a Republicii Moldova.

„Pentru Clusterul 1 urmează să discutăm despre justiție, securitate, achiziții publice. Fiecare dintre aceste capoitole vor fi prezentate în câteva etape. Vom discuta la ce etapă ne aflăm vis-a vis de acquis-ul comunitar, care sunt planurile Guvernului Republicii Moldova pentru a transpune și implementa acquis-ul comunitar, la care deocamdată nu suntem total aliniați. Apoi urmează să identificăm clar care sunt acele domenii unde vom solicita anumite perioade tranzitorii”, a comunicat Gherasimov.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a precizat că primul Cluster este compus din 5 capitole și acesta poate fi deschis la începutul anului 2025. Totodată, aceasta a anunțat că screeningul ar putea dura de la 12 până la 18 luni, întrucât există capitole, examinarea cărora presupune intervale incerte deocamdată.

Cel mai complicat cluster este nr.1, cel ce ține de Valori fundamentale. Aici urmează să arătăm nu doar un progres la nivelul alinierii legislației, dar și la implementarea acquis-ului. Vedeți în ultimii ani că reforma justiției este un proces foarte complex. Este rolul nostru să arătăm că avem instituții democratice, stabile, puternice, independente și, în același timp, trebuie să arătăm că și economia noastră este la fel de pregătită și competitivă ca să facă față acelor forțe de competiție atât pe piața europeană, cât și pe plan internațional. Clusterul1 include toate capitolele ce țin de economie. Aș putea să menționez și capitolele ce țin de agricultură și de mediul înconjurător. Acestea sunt, probabil, capitolele care vor dura mai mult decât altele”, a specificat negociatorul-șef.

Cristina Gherasimov a menționat că acquis-ul este propus pentru adoptare și implementare pe întreg teritoriul Republicii Moldova, referindu-se în context și la regiunea transnistreană care este parte din Republica Moldova.

Așa-numitele autorități de la Tiraspol urmează să ia cunoștință. Dacă vor fi interesate de acest acquis, urmează să discutăm și să vedem cum îl putem adopta și implementa și pe teritoriul regiunii transnistrene. Vom face tot posibilul, având în vedere atracția economică a UE pentru regiunea transnistreană”, a subliniat Gherasimov.

În context, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a exemplificat situația prin cifre concludente, precum că pe parcursul anului tercut 70% din exporturile regiunii au fost orientate pe piața europeană. Totodată, pe parcursul primelor luni din acest an, 80% din exporturile din regiunea transnistreană au fost direcționate către piețele europene.

Respectiv considerăm că există acea atracție economică care ar putea cointeresa și așa-numitele autorități să implementeze acquis-ul comunitar”, a spus Cristina Gherasimov.

Reamintim că astăzi, 25 iunie, Republica Moldova şi Ucraina încep oficial negocierile de aderare cu UE. La ora 18:00 urmează să înceapă Prima Conferință Interguvernamentală  Moldova-Uniunea Europeană. Evenimentul va fi deschis de către ministra de externe a Belgiei Hadja Lahbib împreună cu Comisarul european pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media