Școlile din Moldova, fără profesori. MEC își propune să atragă în noul an școlar cel puțin 400 de specialiști tineri

Ministerul Educației speră să atragă în noul an școlar cel puțin 400 de profesori tineri în condițiile în care sistemul educațional se confruntă cu un deficit de aproape 2 mii de dascăli.

Ministrul Educației, Dan Perciun, susține că până acum au fost repartizați peste 300 de absolvenți în școlile din țară cu 70 de specialiști mai mulți decât anul trecut.

„Noi acum suntem în plin proces de repartizare a absolvenților de la facultățile pedagogice. Am avut 482 de candidaturi care s-au înscris în primul tur pentru repartizare. Au fost repartizați pentru că erau eligibili într-un final în jur de 320 de profesori. Mai mult cu circa 70 față de anul trecut. Și abia vorbim despre primul tur. Turul doi se va deschide pe data de 15 iulie. Și sperăm că până la 1 septembrie să convingem 400-450 de tineri să accepte după absolvire să meargă în instituțiile de învățământ”, a declarat Dan Perciun.

Autoritățile susțin că, deși în acest an numărul doritorilor de a preda în școlile din Republica Moldova este mai mare decât cel de anul trecut, presiunea pe profesori este în continuare foarte mare.

„O să fie similară cu cea de anul trecut. Cred oricum o să vorbim în jur de două mii de locuri vacante la început de an, care se ocupă tradițional prin cumul. Asta înseamnă profesorii care predau mai mult de 18 ore de norma didactică care o au. Aceștia mai predau și o normă jumătate, 27 de ore pe săptămână. Respectiv, acoperă aceste ore din contul suprasarcinilor”, a adăugat ministrul.

Acum o lună Guvernul a majorat indemnizația unică a absolvenților facultăților de pedagogie până la 200 de mii de lei în primii ani de activitate, iar absolvenții din învățământul profesional tehnic vor beneficia de o indemnizație de 160 de mii de lei.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media