Scandal la Parlament. Membrii BCS s-au arătat nemulțumiți de interdicția impusă celor 7 deputați afiliați lui Șor

Scandal în Plenul Parlamentului. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au arătat nemulțumiți de interdicția impusă celor 7 deputați afiliați fugarului Ilan Șor, privind interzicerea accesului la 5 ședințe ale Parlamentului.

Decizia a fost luată, joi, 13 iunie de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce depuații neafiliați au blocat timp de mai multe ore tribuna centrală, ceea ce a determinat întreruperea ședinței legislativului.

Deputații din opoziție l-au acuzat pe speacherul Igor Grosu că ar îngrădi dreptul la exprimare al deputaților și au propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect prin care își exprimă votul de neîncredere față de activitatea președintelui Parlamentului.

„Considerăm că în Parlamentul Republicii Moldova au loc atacuri la adresa deputaților, diferite calificări. Eu pot de o sută de ori să nu fiu de acord cu opinia vreunui coleg din sală, dar este dreptul lui constituțional. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor propune în ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind exprimarea votului de încredere, domnului Igor Grosu, președintele Parlamentului pe motiv că în plenul Parlamentului deputații sunt atacați, nu există ordine și se încalcă principiul pluralismului de opinie. Rugăm includerea pe ordinea de zi, el este înregistrat în dimineața zilei de astăzi”, Vlad Batrâncea, deputat BCS.

Igor Grosu a refuzat să introducă pe ordinea de zi proiectul solicitat de opoziție și i-a atenționat să fie atenți la solicitări.

„Domnul deputat, încredere deja mi-a fost acordată”, a spus Grosu.

„Totul este notat. Trebuia să faceți repetiție. Dar este o mică-mare problemă ordinea de zi pentru că ședința de astăzi a fost votată ieri. De aceea mai faceți antrenamente și la ședința următoare propuneți la biroul permanent, dar nu-mi mai exprimați încrederea voi, vă rog frumos”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului susține că a luat decizia de interzice celor 7 deputați neafiliați să participe la următoarele 5 ședințe plenare pe motiv că aceștia au blocat timp de mai multe ore tribuna centrală, ceea ce a determinat întreruperea ședinței legislativului din data de 13 iunie. Mai mult, deputații afiliați penalului Șor vor fi sancționați și financiar, susține Grosu.

„Au blocat tribuna, au făcut imposibilă desfășurarea ședinței plenare. Și pentru asta există litera F, care spune că până la 10 ședinte. Noi am considerat că este suficient să aplicăm interdicția de neparticipare la 5 ședințe plenare. Lucru care s-a făcut. Au făcut amenințări doi din această grupare politică. Unul a făcut la ședința precedentă, altul în ședința de ieri i-am avertizat să prezinte scuzele nu au făcut lucrul acesta. Am acționat în consecință. Propunerea mea a fost votată de 57 de deputați.  Da sunt și prevederi financiare”, a adăugat Grosu.

Potrivit regulamentului Parlamentului, deputatul care este sancționat cu interzicerea participării la ședințele plenare rămâne fără 10 la sută din salariul lunar.

Între timp, deputații afiliați fugarului Ilan Șor au organizat un protest în fața Parlamentului. Potrivit oamenilor legii, aproape 30 de persoane au fost duse la Inspectoratul de Poliție pentru a fi audiate și documentate pentru comportament agresiv.

Ulterior, deputații neafiliați au intrat în clădirea Legislativului și au încercat să ajungă în plen, însă le-a fost blocat accesul.

„Eu vreu să intru. Cine sunteți”.

Deputații sancționați au rupt mânerul ușii.

Ședința Parlamentului din 13 iunie a fost întreruptă și amânată pentru 14 iunie, după ce 7 deputați afiliați blocului „Victorie”, constituit la Moscova de oligarhul fugar Ilan Șor, au blocat tribuna centrală a Parlamentului timp de aproape o oră. În consecință, Parlamentul le-a interzis parlamentarilor-protestatari să participe la cinci ședințe plenare consecutiv.

Asociația „Promo-LEX” a îndemnat parlamentarii să respecte Regulamentul Parlamentului și a atenționat asupra comportamentului unor deputați care au proferat în cadrul ședinței plenare insulte și acuzații grave la adresa altor deputați. Promo-LEX califică acțiunile acestora ca fiind inacceptabile.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media