Scăldatul în lacurile din Chișinău, un pericol ignorat: specialiștii avertizează asupra riscului de infecții

Scăldatul în lacurile din Chișinău poate fi periculos pentru sănătate, avertizează specialiștii. Deși apa este testată lunar, experții de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică spun că analizele nu reflectă întotdeauna situația reală, mai ales după ploile abundente. Riscul de infecții și afecțiuni ale pielii este ridicat. Cu toate acestea, mulți chișinăuieni ignoră avertismentele și continuă să se scalde.

”Pe timp de caniculă, plajele publice din Chișinău devin o alternativă ieftină pentru cei care vor să se răcorească. Asta, chiar dacă Agenția Națională pentru Sănătate Publică avertizează că apa nu este suficient de curată pentru scăldat. Totuși, oamenii spun că nu se tem și că aleg să-și petreacă aici zilele toride”, Marina Papuc, jurnalistă ONE TV.

”Apa este foarte bună. În comparație cu alte lacuri… nu mă tem”.

”E super, e cald. Nu suntem la mare, n-avem deschidere la mare. Și apa, să vă spun sincer, e super. Cine se teme, se teme”.

”Eu nu mă scald. Acolo apa este curată, dar eu nu sunt obișnuit să mă scald, prefer piscinele”.

”Nu știu. N-am auzit să fie bacterii. Cred că dacă se scaldă, probabil nu e periculos”.

Responsabilii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică spun că apa din lacurile municipale este verificată o dată pe lună, însă această frecvență nu oferă întotdeauna o imagine exactă a calității apei.

” În probă aia și în ziua aia, calitatea apei poate fi diferită cu zilele precedente. Am mai avut și ploaie torențială, am mai avut și diferite schimbări climaterice. De aceea, că astăzi calitatea apei este garantată și este sigură pentru populații de asemenea. De ce? Noi nu putem să remarcăm”, Tudor Puiu, medic CSP Chișinău, ANSP.

De aceea, autoritățile recomandă oamenilor să evite scăldatul direct în lacuri, să folosească dușurile de pe mal și să se spele bine după contactul cu apa sau nisipul. Aceste măsuri contribuie la reducerea riscului de apariție a infecțiilor și a reacțiilor alergice.

”Începând cu hepatita, meningita seroasă, poliomielita, boli, maladii cutanate – poate fi și aceeași conjunctivită. 03:56 MUSCA 04:08 Din apele menajere, care ajung împreună cu apele meteorice. Diverse boli de piele, se scaldă câinii, ajung cadavre în apele acelea. Se mai spală și unități de transport, unde pot fi urme de produse petroliere. Pot apărea diferite dermatite alergice”, Tudor Puiu, medic CSP Chișinău, ANSP.

În contextul codului galben de caniculă, valabil până pe 24 iulie, ANSP recomandă prudență sporită și respectarea regulilor de igienă pentru a evita problemele de sănătate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA