Scăldatul în havuzuri, un adevărat pericol. Medicii îndeamnă părinții să-și supravegheze copiii

Scăldatul în havuzurile publice poate fi periculos pentru sănătatea copiilor, avertizează medicii. Ei îi îndeamnă pe părinți să nu le permită celor mici să se bălăcească în apa din fântânile arteziene.

Deși apa vine din surse centralizate și este la fel ca cea de la robinet, aceasta nu este destinată scăldatului și nu poate fi comparată cu apa din bazinele acvatice, susțin specialiștii.

„Copiii se joacă acolo cu încălțămintea, iar încălțămintea poate fi sursa de infecție, nu atât apa. Noi putem contamina apa din havuz, dar, ca să ne îmbolnăvim noi trebuie să bem o cantitate foarte mare de apă contaminată”, explică Stela Cornilova, vicedirector al SCMBCC.

Medicul atrage atenția părinților asupra respectării regulilor de igienă. Deși pare un obicei banal, spălatul pe mâini, dezinfectarea și spălarea legumelor și fructelor sunt adesea neglijate.

„Pe primul plan este nerespectarea regulilor de igienă personală. Vara întotdeauna se caracterizează prin creșterea numărului de îmbolnăviri prin boală diareică acută. Deci este sezonul acestor maladii. Copiii mici, totuși, au o imunitate gastrointestinală mai scăzută comparativ cu maturii”, a mai agăugat medicul.

Mariana Golovca este mama unui copil de doi ani, care a fost internat acum o săptămână la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău. Fiul ei a petrecut aproximativ zece minute jucându-se la havuzul din parcul Valea Trandafirilor, însă acest timp a fost suficient ca să se îmbolnăvească.

„Noi dimineață am fost la havuz, după asta s-a ridicat febra, presupunem că de la havuz. Trei bacterii deodată așa mai serioase mai rar se întâmplă, ori vibrionul sau doar rotavirus, dar toate deodată undeva unde e adunat extrem de multă bacterie”, afirmă mama copilului.

În prezent, starea copilului s-a îmbunătățit, spune femeia, însă micuțul mai urmează tratamentul prescris de medici.

„Acum e un pic mai bine, după antibiotic e mai bine, i-au făcut picurători, ne-au administrat deja tratamentul necesar, medicul ne curează”, mai spune femeia.

Suprarăcirea, de asemenea, se numără printre riscurile la care sunt expuși copiii care se răcoresc în havuzuri.

Apa din havuzuri nu este apa încălzită în bazinele acvatice, este o apă care vine din sistemul centralizat de alimentare cu apă și are o temperatură până la 10 grade Celsius, și expunerea îndelungată la apă cu temperaturi scăzute poate, de asemenea, cauza anumite afecțiuni, în special la copii”, a spus Vladimir Boloca, Șef-adjunct al DGAMS.

Vladimir Bolocan a subliniat că scăldatul este interzis și în unele bazine acvatice din Chișinău, iar cei care nu se conformează, vor fi sancționați.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media