Judecătorii Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tiz au fost eliberați din funcție prin decret prezidențial. Mandatele lor inițiale de cinci ani au expirat și nu au fost reconfirmați în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
Este vorba despre judecători care au solicitat numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, însă cererile lor au fost respinse de președintele Maia Sandu. Ulterior, și Consiliul Superior al Magistraturii a respins cererile de numire.
Potrivit decretului, „mecanismul de numire în funcție a judecătorilor al căror termen inițial de cinci ani a expirat este unul complex. Acesta poate avea ca finalitate fie emiterea, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, a decretului Președintelui Republicii Moldova privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, fie emiterea decretului Președintelui Republicii Moldova privind eliberarea acestora din funcția de judecător, în cazul în care nu se obține numărul necesar de voturi pentru a fi propus repetat pentru a fi numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, în temeiul art. 25, litera k) din Legea nr. 544/1995 privind statutul judecătorului. Aceste prevederi trebuie aplicate integral, nu parțial”.
Eliberarea lor din funcție se bazează pe prevederile articolului 25, alineatul (1), litera k) din Legea privind statutul judecătorului, în vigoare până în august 2022. La data intrării în vigoare a modificărilor constituționale din aprilie 2022, mandatele lor inițiale de cinci ani erau deja expirate, iar procedura de numire a judecătorilor până la atingerea vârstei de pensionare nu mai era aplicabilă în cazul lor.
Judecătoarea Rodica Berdilo a devenit cunoscută opiniei publice după ce a anulat rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău în vara anului 2018, atunci când a câștigat fostul lider al Platformei DA Andrei Năstase.
Magistratele Victoria Hadîrcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău au fost numite în funcția de judecătoare în 2014 și respectiv, 2015. Acestea au fost reținute în 2018 de procurori fiind bănuie într-un dosar de corupție și achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii, scrie Ziarul de Gardă.
Iar Victoria Sanduța a ajuns în atenția presei după ce s-ar fi aflat că Sanduța, unul dintre cei mai aprigi critici ai reformei justiției, în special a evaluării externe vetting, are rude care au fost condamnate atât în Republica Moldova, cât și în România pentru diverse infracțiuni. Despre asta a scris Politiko.md.