Barajele construite ilegal pe cursurile de apă constituie un pericol major pentru comunitățile din apropierea acestora, în cazul unor eventuale ploi abundente precum au fost cele din weekend-ul trecut. Avertizarea vine din partea reprezentanților Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM).
După recentele dezastre climatice care au lovit Moldova, caracterizate de precipitații ce au provocat revărsări periculoase ale lacurilor și râurilor, inspectorii de mediu din Sîngerei au inițiat verificări în anumite zone.
În rezultatul controlului, au fost identificate mai multe baraje construite ilegal. În cadrul unei acțiuni coordonate de inspectorii de mediu și reprezentanții autorităților publice locale, șapte baraje ilegale au fost demolate pe cursul râului Ciulucul Mare, în satul Bilicenii Vechi.
„Barajele ilegale nu doar că cresc pericolul de inundații, dar și contribuie la degradarea mediului înconjurător, afectând flora și fauna”, aduc la cunoștință specialiștii.
IPM anunță că în zilele următoare, acțiunile de demolare a barajelor ilegale vor continua în orașul Sîngerei și în localitatea Prepelița, unde au fost identificate alte construcții similare.
„Facem apel la toți locuitorii să se abțină de la construirea barajelor fără autorizație, avertizând că astfel de practici nu doar că încalcă legislația de mediu, dar pot avea consecințe devastatoare asupra comunităților învecinate”, se arată în mesajul reprezentanților IPM.